Utredning av CIA-fängelse ger slitningar i Polen

2:20 min

I Polen har utredningen kring anklagelserna om att den polska regeringen för drygt 10 år sedan lät den amerikanska underrättelsetjänsten CIA bedriva ett fängelse där, lett till stora politiska motsättningar.

Utredningen kring fängelset och det polska agerandet har nu pågått i över fem år och flera organisationer för mänskliga rättigheter anklagar regeringen för att vilja sopa hela historien under mattan.

– Nej, nej, nej, säger en kvinna och går raskt förbi tillsammans med sin man.

Det är reaktionen jag får från många som jag försöker prata med i den lilla byn Stare Kiejkuty i nordöstra Polen.

Mannen vänder sig om och ropar "vad letar du efter egentligen, här finns ingenting att hitta" och går vidare.

Lilla idylliska Stare Kiejkuty har hamnat i storpolitikens öga på grund av uppgifterna om att det var här som ett CIA-fängelse låg under nio månader i början av 2000-talet. Där ska bland annat tortyr av misstänkta al-Qaida medlemmar ha förekommit.

Uppgifterna om fängelsets existens, som bekräftas av dokument som människorättsorganisationer och medier fått tillgång till, och flera av fångarnas anmälningar av Polen till Europadomstolen, gjorde att den polska regeringen 2008 startade en åklagarledd utredning i frågan. Den har nu pågått i fem år och åklagarna begärde nyligen förlängningen av tiden.

– Jag är övertygad om att den här utredningen är utsatt för politiska påtryckningar, säger Adam Bodnar på människorättsorganisationen Helsingforskommittén i Warszawa. Företrädare för åklagarmyndigheten i staden Krakow, som numera leder utredningen, vill inte kommentera utredningsläget.

Socialdemokraten Leszek Miller var regeringschef under den aktuella tiden och det är också han som påstås ha gett USA och CIA grönt ljus att agera på polsk mark. Men Miller förnekar all kännedom.

Polen har också på grund av CIA-historien hamnat i konflikt med Europadomstolen. Domstolen beskyllde nyligen Polen för att inte leverera nödvändiga dokument om CIA-fängelset till domstolen. Polen har i sin tur sagt att domstolens agerande gör att landet måste agera mer försiktig i samarbetet med domstolen framgent.

Frågan är alltså mycket känslig i Polen. Bara ett ytterst fåtal politiker har öppet pratat om fängelsets existens, däribland den oberoende senatorn i parlamentet, Joszef Pinior:

– Vi måste erkänna det här för att rättssäkerheten i vårt land ska kunna upprätthållas i framtiden, säger Joszef Pinior.