Nytt hopp om fredsförhandlingar i Thailand

1:59 min

Sedan 2004 pågår ett lågskaligt krig i södra Thailand som kostat över 5000 människor livet. Nu ska fredsförhandlingar inledas mellan Thailands regering och representanter för de rörelser som vill ha självständighet.

– Jag är positiv, säger Göteborgsbon Kasturi Mahkota, som leder en av de stridande rörelserna, PULO.  

På båda sidor om gränsen mellan Thailand och Malaysia bor folkgruppen Malayer som är muslimer, och som ända in i början av 1900-talet bildade ett eget sultanat, men som Thailand sedan stegvis la under sig. De strider för att återfå sin självständighet. Sedan 2004 har konflikten blivit blodigare och blodigare och cirka 5 300 människor har dödats sedan dess.

Det här har skett bara ett 30 mil ifrån de vita stränderna och turkosa havet dit soltörstande turister söker sig. Men det är också i närheten av där de svenska Jas Gripenplanen står parkerade som Thailand köpt av Sverige.

Kasturi Mahkota, som bott i Sverige i många år, har hela tiden varit en av dem som styrt verksamheten i PULO, som av den Thailändska regeringen tillsammans med de andra separatiströrelserna klassas som terrororganisationer. Kravet om självständighet står fast, säger han.

– Vi kräver självständighet, men är också beredda på att lyssna på andra förslag från thailänare, säger han.

I de få officiella Thailändska kommentarer som kommit inför fredsförhandlingarna säger National Security Council, att självständighet är uteslutet men att man är beredd att diskutera andra former av visst självstyre. En nyckelfråga kommer naturligtvis vara att nå ett eld-upphör.

– Om Thailand visar sin förpliktelse tror jag att rörelsen är beredd att lägga ner vapnen, men det beror också på vad processen skulle handla om, säger Kasturi Mahkota.