Byggnads säger upp avtal och varslar

1:49 min

Löneförhandlingarna i byggindustrin ställdes på sin spets i dag när Byggarbetarfacket Byggnads sa upp avtalet med arbetsgivarna. Om inte parterna kommer överens tar Byggnads ut 3 000 byggarbetare i strejk.

– Vi måste få igång ordentliga förhandlingar, det är det det handlar om, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Om inte Byggnads och arbetsgivarna inom Sveriges Byggindustrier kommer överens blir det strejk på runt 80 byggföretag den 12 mars. Konflikten handlar om lönerna, men också säkerheten på byggena. Flera byggnadsarbetare dör i olyckor varje år och Byggnads vill ha en arbetsmiljöcertifiering.

– När man skickar sin byggnadsarbetare, sin mamma eller pappa till en byggarbetsplats, då ska man också veta att han eller hon kommer hem på kvällen.

En annan knäckfråga är vem som ska ha ansvar för att underentreprenörer följer kollektivavtalen. Det borde vara de huvudentreprenörer som anlitat dem, tycker Johan Lindholm.

– Vi ser ute på våra arbetsplatser att det är en huvudentreprenör med en mängd underentreprenörer som inte har en aning om vad som händer längst ner i entreprenadkedjorna. Det handlar om allt från uteblivna löner till dålig arbetsmiljö. Många gånger kan man inte ens stava till kollektivavtal.

Sverige Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind tror inte på den lösningen.

– Den situation som uppstår då är kaos, inte ordning och reda som Byggnads påstår.

Enligt Mats Åkerlind handlar konflikten till stor del mycket om lönerna. Många kräver individuella lönehöjningar samtidigt som arbetsgivarna står inför en allt hårdare konkurrens som skapar ett tryck. Han ser dystert på utsikterna att komma överens nu.

– Ja, jag tror ju inte att möjligheterna förbättras utav att man innan man ens börjat förhandla reser ett varsel.

Flera stora byggen kommer att drabbas helt eller delvis av Byggnads varslade strejk. Exempel är E 4-brobygget i Sundsvall, nya Karolinska sjukhuset i Solna, universitetssjukhuset i Linköping, Kaninlandet på Liseberg, marinmuseet i Karlskrona samt bygget av Östersunds arena, Hamnhotellet i Visby, universitet i Örebro och flygplatsen i Umeå.

Byggarbetsplatserna är utvalda med omsorg.

– Vi väljer förstås ut objekt så att konfliktåtgärderna ska få så stor effekt som möjligt, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin till TT.