Valresultatet i Italien skapar en politisk riskbild

2:12 min

Det oklara italienska valresultatet riskerar att stanna upp den ekonomiska återhämtningen i Europa, varnar Sveriges finansminister Anders Borg för. Han menar att marknaden tagit för lätt på valutgången. Framförallt oroar framgångarna för populistiska politiker.

– Vi har fått tillbaka Berlusconi på den politiska scenen som har fått starkt väljarstöd för ett politiskt program som bygger på skattesänkningar, som Italien inte har råd med. Vi har Bersani och Berlusconi som båda talar om att man behöver backa på en del av de relativt begränsade strukturreformer som hittills har genomförts. Det i ett läge där man behöver gå fram med väsentligt mer reformer, säger Anders Borg.

– Hela situationen är besvärlig därför har vi då det här populistiska partiet som tycks driva närmaste orealistiska politiska krav. Det är klart att detta är en väldigt besvärlig politisk situation, säger finansministern.

Anders Borg går inte så långt som de tyska socialdemokraternas kanslerkandidat Peer Steinbrück som i går kallade två av valvinnarna för clowner. Han syftade på Beppe Grillo från protestpartiet 5 stjärnor och högeralliansens Silvio Berlusconi som vardera fick mellan 24 och 30 procent av rösterna.

Men osäkerheten kring den italienska politikens framtid oroar, inte minst eftersom oron kan sprida sig till andra instabila ekonomier i Sydeuropa, säger Anders Borg. Han är förvånad över att marknaden inte reagerat mer på det italienska valresultatet.

– De finansiella marknaderna har närmast tittat åt annat håll under de senaste dagarna därför att man är mer fokuserad på starkare tillväxt i Asien och USA. Men jag tror man ska vara väldigt försiktig med den optimistiska tolkningen som marknaden gör. Det kan tillkomma politisk osäkerhet från Spanien, Grekland och Cypern och då kan det i sin tur utgöra ett allvarligt hinder för en återhämtning, säger Anders Borg.

Vad tror du det ger för signaler till andra politiker och regeringar runt om i Europa?

– De varierar, de länder som har genomfört en framgångsrik saneringspolitik, där man också återställt tillväxten, har regeringarna blivit återvalda. Den här regeringen har gjort en del återgärder men det är också tydligt att man inte lyckats återställa Italiens konkurrenskraft tvärtom har Italiens konkurrenskraft fortsatt att försämrats, säger finansminister Anders Borg.

– De är i ett besvärligt läge och det är alldeles uppenbart att de italienska väljarna har röstat på det här sättet och att det nu skapar en politisk riskbild i Europa, säger Anders Borg.