Miljardbesparingar på USA:s försvar

1:14 min

I sista minuten ska USA:s president Obama och ledningen i kongressen träffas i morgon för ett försök till uppgörelse om budgeten. Lyckas de inte måste framför allt försvaret dra ned på utgifterna, med drygt 42 miljarder på sju månader. Dessutom kan den civila flygtrafiken störas, varnar fackföreningar, eftersom det ska sparas även där.

Förvaret ska stå för hälften av de förestående 85 miljarderna i minskade utgifter.

Det kommer ovanpå en redan planerad neddragning, och det kan bli mer om kongressen inte klarar att finansiera kostnaderna för departement och myndigheter, där mer pengar måste till i slutet av mars månad.

Visserligen ska USA ta hem soldaterna i Afghanistan och om Obama gör allvar av talet om kärnvapennedrustning sparar det också pengar, men inte desto mindre påverkar den akuta situationen försvaret direkt.

Till exempel sluter försvaret ofta långa kontrakt med årsvisa fasta betalningar till tillverkarna för att få lägre priser. Sådana försvarsutgifter ska också hyvlas lika mycket som annat, vilket innebär att marinen eller flyget till exempel inte kommer kunna betala vad de lovat.

Utgifterna ska ned med 8-9 procent. Eftersom allt är uppskjutet och ska genomföras på sju månader i stället för tolv månader, blir neddragningarna brantare.

Oro för försvarskontrakt i framtiden antas också ha påverkat BNP-tillväxten för sista kvartalet 2012, som var den lägsta på tre år, för att beställningar till försvaret hållits inne eller förhandlats om.

När det gäller det civila flyget kommer en utebliven överenskommelse också att få stora konsekvenser. Om utgifterna ska ner måste flyget permittera folk, och det kommer att bli stora störningar. Det har den ansvariga ministern redan varnat för och i går stämde facket in.

Stora flygplatser som till exempel Atlanta, Chicago och Houston, kommer tvingas att stänga en del landningsbanor, eftersom det kommer att saknas personal, meddelar flygsäkerhetspersonalens fackförening i en rapport.

Det kommer dock att dröja, även om besparingarna ska genomföras, eftersom det är krav om 30 dagars varsel innan någon kan permitteras.