Storbedragare åtalas för omfattande brottslighet

7:43 min

En 34-årig man från Trollhättan åtalas i dag för omfattande och grov bedrägeriverksamhet. Han misstänks för bland bedrägerier i tolv länder.

Vice chefsåklagare Sune Johansson inledde dagens presskonferens med att visa en bild med ett stort antal flaggor för att visa att det rör sig om omfattande internationell brottslighet.

34-åringen misstänks för tre olika typer av brott: företagsbedrägerier, kontokortsbedrägerier och Nigeriabrev. Företagsbedrägerierna omfattar 2,5 miljoner kronor i tolv länder. Tyskland, Frankrike, Turkiet, Sydkorea, Kanada, Japan, Förenade Arabemiraten, Polen, Palestina, Australien, Egypten och Kina. Inget av företagen i den här delen av åtalet ligger i Sverige.

– Vi kunde konstatera att alla betalningarna gick till ett kontonummer i Trollhättan. Företagen fick betala två gånger för samma leverans, säger Sune Johansson.

Polis och åklagare har ännu inte kunnat konstatera exakt hur 34-åringen gjort detta.

– På något sätt har man kunnat påverka den elektroniska kommunikationen.

Mannen misstänks ha fått in sju miljoner kronor på sin verksamhet. Han har haft 40 olika bankkonton knutna till sig.

– Det här är ingen verksamhet man gör själv, säger Sune Johansson.

Han kallar det hela för "misstänkt maffiaverksamhet".

– Vi påstår att han lett verksamheten, säger han om mannen.

Mannen greps i början av maj 2012. Han satt häktad i fem månader.

Bedrägerierna började nystas upp efter en större pengaöverföring vid årsskiftet 2011/2012.

– Det här är brottslighet som vi inte tidigare stött på i Sverige. Vi kan naturligtvis misstänka att den här brottsligheten kommer öka framöver. Det är en ny form av brottslighet som vi i stora delar inte stött på förut, säger Sune Johansson.

Polisen har lagt två års arbetare på fallet.

– Vi är väldigt glada över att vi kommit så här långt i ett sånt här unikt och svårt ärende. Det är ett stort samarbete mellan polis, åklagare och internationell polis, säger Niclas Hallgren, polismästare.

Genomgående har mannen försökt vilseleda personer eller organisationer att föra över pengar till honom eller någon annan i hans ställe. En förutsättning för det har varit en mycket stor datakunskap som möjliggjort brottslig verksamhet i många avancerade former, säger vice chefsåklagare Sune Johansson i ett pressmeddelande.

Det har bland annat handlat om omfattande hantering av kontokortsuppgifter som man kommit åt olagligt. Mannen hade bland annat kontroll över 1,8 miljoner e-postadresser och 15 000 kontokortsuppgifter.

Han har sysslat med omfattande bedrägerier där företag lurats att betala för fakturor till konton som mannen kontrollerat.

"På ett hittills okänt sätt har brotten varit möjliga genom att den elektroniska kommunikationen mellan företag påverkats", skriver åklagarna i pressmeddelandet.

Åklagarna vill att omkring 2,2 miljoner kronor ska förverkas. Pengar som mannen dragit in genom brott, enligt åklagarna.

Mannen misstänks ha skickat så kallade Nigeriabrev till 1,8 miljoner olika e-postadresser. Enligt åklagaren Neela Frisell uppskattas mellan två och fem procent av dem som fått breven ha svarat på dem.

– Det bygger ju på masshantering, men när man väl fått folk på kroken är det en heltidssysselsättning att hålla i gång kontakterna och på ett väldigt fult sätt utnyttja folks svagheter utan att de själva förstår det, säger hon.

TT/Ekot