Misstänks ha sålt andras skog för miljonbelopp

5:55 min

En man i småländska Alvesta är misstänkt för grovt bedrägeri. Han ska ha lurat till sig miljonbelopp av sågverkskoncernen Vida och sågverket Gransjöverken genom att sälja skog han inte ägde. Han ska dessutom olovligen ha avverkat skog hos en 90-årig man.

Ett av skogsbolagen som har drabbats, Gransjöverken, betalade ut 625 000 kronor i förskott till den misstänkte mannen som skulle leverera timmer till bolaget. Det är pengar som vd Patrik Siljemark inte har några förhoppningar om att få tillbaka.

– Det är ytterst beklagligt, det är tuffa tider i branschen som det är, och vi har inga förhoppningar om att få tillbaka pengarna, säger Siljemark till P4 Kronoberg.

Händelsen är polisanmäld. Enligt Patrik Siljemark skulle den misstänkte bedragaren förmedla timmer till Gransjöverken, dels från sin egen fastighet och dels sa han att han skulle hjälpa några grannar.

– Han gav ett mycket gott intryck och var väldigt försiktig. Han ville först ha en bankgaranti, men ändrade sig sedan och ville ha ett förskott.

Redan i höstas drabbades sågverkskoncernen Vida av något liknande. Samme man skulle då leverera timmer till Vida, som betalade ut två miljoner kronor i förskott till mannen. När mannen inte levererade timret som avtalat, krävde Vida tillbaka pengarna.

– Han hade en förklaring till att han inte fick fram timret, då ville vi ha tillbaka vårt förskott, säger Vidas ekonomichef Bernt Svensson till P4 Kronoberg.

Vad var förklaringen?

– Han fick inte fram timret, det blev strul i affären och så vidare, jag kommer inte ihåg exakt vad anledningen var till det.

Vida fick inte tillbaka sitt förskott och enligt Bernt Svensson gjorde Vida bedömningen att det handlade om ett obeståndsärende, och företaget har gått vidare med att driva in pengarna via Kronofogden. Gransjöverken valde att polisanmäla mannen, men händelsen med Vida i höstas polisanmäldes aldrig.

I vilken mån kan det bli aktuellt att ni polisanmäler det här nu?

– Det har vi inte tagit ställning till, men det är inte omöjligt att göra det, säger Bernt Svensson.

Förutom Gransjöverkens polisanmälan ligger två polisanmälningar till hos Kronobergspolisen mot mannen från drabbade privatpersoner. Mannen, som ännu inte hörts, är skäligen misstänkt för grovt bedrägeri i två eller tre fall, säger förundersökningsledare Börje Svensson.

– Ärendet är i sin linda nu och vi håller på att sammanställa uppgifter, säger Börje Svensson till Ekot.