Socialdemokraterna: Vårdnaden om barn ska prövas vid grovt partnervåld

1:53 min

I dag presenterar Socialdemokraterna sitt kriminalpolitiska program. Bland annat vill partiet att vårdnaden om barn automatiskt ska prövas vid grovt partnervåld, säger Morgan Johansson socialdemokratisk ordförande i riksdagens justitieutskott.

– Det har ju varit väldigt uppmärksammat de här fallen där mannen dödat kvinnan, och sen ändå kunnat behålla vårdnaden om barnen. Ofta mot barnens vilja. Vi tycker att det är stötande, det bör ske en automatisk prövning av vårdnaden i de fallen. Du kan också ha situationen där kvinnan dödar mannen, exempelvis efter att själv har blivit utsatt för misshandel under lång tid. I det fallet tycker vi då inte att hon automatiskt ska bli av med vårdnaden, säger Morgan Johansson, ordförande i riksdagens justitieutskott.

Är det inte vanskligt att göra skillnad på mord och mord på det sättet?

– Det gör du inte, det vi utgår från är barnens bästa, säger Morgan Johansson.

För första gången sedan 1994 presenterar Socialdemokraterna i dag ett kriminalpolitiskt program. Totalt handlar det om över 100 punkter som man vill genomföra.

Några av punkterna har debatterats länge inom svensk kriminalpolitik. Förslaget om automatisk prövning av vårdnaden vid partnervåld har till exempel Moderaterna länge haft på agendan.

En annan punkt där Socialdemokraterna och Moderaterna verkar överens är idéen om så kallade kronvittnen. Där gärningsmän som erkänner brott och vittnar mot sina medkumpaner kan få straffrabatt. Ytterligare ett förslag som Socialdemokraterna presenterar i dag är att ta bort preskriptionstiden för grova övergrepp mot barn.

– En viktig signal till gärningsmannen, om du begår ett allvarligt övergrepp mot ett barn, då kommer du aldrig någonsin kunna gå fri till följd av det gått lång tid. Lagens arm kommer att kunna nå dig, säger Morgan Johansson.

Partiet har inte tagit ställning till om slopandet ska gälla även retroaktivt. Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, tycker att Socialdemokraternas förslag är tveksamt. Hon menar att man ska vara mycket försiktig med att slopa preskriptionstider.

– Det finns en poäng att man har en preskription. Det är för att nån gång måste man sätta stopp, dels av hänsyn till offren faktiskt, för även dom behöver ibland ett stopp, ett slut, säger Anne Ramberg.

– Jag har svårt att förstår det argumentet, det viktigaste avslutet är väl att få en domstolsprocess och en gärningsman dömd, säger Morgan Johansson.