Bara timmar kvar som katolicismens överhuvud

1:49 min

Nu återstår bara några timmar av påven Benedictus XVI:s tid vid Vatikanen. Den 11 mars inleds konklaven, samlingen av kardinaler, som ska utse ett nytt överhuvud för den katolska kyrkan. Flera namn cirkulerar som efterträdare och diskussionen är het om vad den nye påven bör stå för.

– Jag skulle vilja att kyrkan moderniseras och att präster till exempel ska kunna gifta sig, säger Jérôme Brissay, som kommit till Petersplatsen med hela sin familj från franska Clermont Ferrand, och att nästa påve accepterar skydd mot aids.

Men fransmannen vill inte att kyrkan ska ge homosexuella rätt till äktenskap. Eugenia Rosales från Guatemala anser inte att homosexualitet alls ska accepteras.

Rapporterna om att kardinaler skulle vara utsatta för påtryckningar efter eget sexuellt umgänge med andra män, angår inte Jérôme Brissay, medan Eugenia Rosales anser att detta och pedofilskandalerna är förödande.

Båda vill ha mer av förnyelse från den nye påven, samtidigt som de traditionella värdena, som tolerans, öppenhet och förlåtelse alltid måste utgöra grundbulten. Rosales från Guatemala understryker vikten av tolerans mot andra religioner.

Varifrån den nye påven kommer spelar ingen roll, men han får gärna vara yngre. 68 år är både kanadensaren Marc Ouellet och österrikaren Christoph Schönborn, båda möjliga som nytt överhuvud. Peter Turkson från Ghana är bara 64 år.

För många som bor i Rom har val av regering överskuggat skiftet av påve. En del ser krasst på saken; en ny påve innebär många nya turister och är bra för ekonomin.

Fråga