Bidrag till välgörenhet minskar efter ny betaltjänst

Organisationerna Röda Korset och Läkare utan gränser har märkt en tydlig minskning av sms-gåvor sedan den nya betalningstjänsten Wywallet infördes.

Insamlingen till Röda Korset via sms minskade med 92 procent i februari jämfört med samma månad förra året. Orsaken är den nya betalningstjänsten Wywallet som de fyra stora mobiloperatörerna infört och som kräver att man registrerar sig och ställer in mobilen på rätt sätt.

– Det här har inneburit ett tvärstopp för sms-gåvor och det har vi använt oss av i många av de senaste insamlingarna, säger Pär Wilhelmsson, projektledare på insamlingsavdelningen på Röda Korset.

Sms-insamlingar används framför allt vid akutinsamlingar, något som man bland annat hade planerat för inbördeskriget i Syrien. Ofta är det ungdomar som spontant skänker belopp via mobiltelefonen, enligt Wilhelmsson.

– Det är viktigt att påpeka att det är de behövande som lider mest, som Syriens folk, och som kanske inte får inte den hjälp som de hade kunnat fått.

Även till Läkare utan gränser blir sms-gåvorna färre.

– Vi har sett en tydlig minskning i sms-gåvor sedan registrering började krävas och vi ser med oro på utvecklingen. Det kan få stora konsekvenser för vår insamling, inte minst vid en katastrof då många skänker via sms.

– Vi hoppas att så många som möjligt registrerar sig så att vi kan fortsätta få in livräddande sms-gåvor, säger Johan Pettersson, insamlingsansvarig på Läkare Utan Gränser, i en skriftlig kommentar till TT.

Enligt Annika Prine, biträdande verksamhetschef på Frivilligorganisationernas insamlingsråd, FRII, hänvisar teleoperatörerna till betaltjänstlagen och att de har valt Wywallet för att överföra pengar via mobilen.

– Vi tycker självklart att det är väldigt olyckligt att det blivit så här eftersom sms-gåvor varit ett väldigt bra alternativ i akuta insamlingar och för givare som snabbt och enkelt vill ge pengar till katastrofer, säger hon.

Rådet har bland sina 146 medlemmar stora insamlingsorganisationerna som Unicef, Cancerfonden och Rädda Barnen. En av de frågor som rådet jobbar med är att förenkla för givarna att ge pengar.

TT

Wywallet: Lagen kräver registrering

#text=5458787#Enligt Wywallet går det inte att komma runt kravet på registrering vid mobila betalningar.

Nya regler försvårar sms-betalningar

#text=5425825#De skärpta bestämmelserna har införts för att komma åt penningtvätt och det gäller till exempel sms-biljetter i kollektivtrafiken, parkeringsbiljetter och sms-gåvor till välgörenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista