Wywallet: Lagen kräver registrering

Organisationerna Röda Korset och Läkare utan gränser har märkt en tydlig minskning av sms-gåvor sedan den nya betalningstjänsten Wywallet infördes. Enligt Wywallet går det inte att komma runt kravet på registrering vid mobila betalningar.

Betaltjänstlagen syftar till att försvåra penningtvätt men får också sidoeffekter som lagstiftaren sannolikt inte förutsett.

– Betaltjänstlagen kräver att man måste identifiera kunden för att förmedla betalningar, säger Adam Hasslert, marknadschef på Wywallet, som ägs av företaget 4T som i sin tur ägs av de fyra mobilföretagen Telia, Tele 2, Tre och Telenor.

– Betaltjänstlagen kräver också att alla som förmedlar betalningar måste vara betalinstitut under granskning från Finansinspektionen för att erbjuda till exempel bussbiljetter eller parkeringsbiljetter.

Alla typer av mobila betalningar kräver dock inte registrering av kunden, men operatörerna har valt att lägga alla typer av betalningar i samma bolag. Gåvor till välgörenhetsorganisationer skulle därmed kunna undantas från registreringskravet. Men då måste operatörerna i sådant fall starta sin gamla sms-betalningstjänst för att förmedla betalningar till exempelvis välgörenhetsorganisationerna.

TT