USA ger stöd åt syriska rebeller

1:26 min

USA kommer att för första gången ge direkt stöd till de väpnade rebellerna i Syrien. Beskedet om policyförändringen kom efter den nye amerikanske utrikesministern John Kerrys första möte med ledarna för den syriska oppositionskoalitionen i dag i Rom.

– Det syriska folkets mål är vårt mål, sa den amerikanske utrikesministern efter mötet i Rom i dag och tillkännagav att USA kommer att fördubbla sitt civila och humanitära stöd till Syrien och för första gången ge direkt stöd till syriska väpnade rebeller.

Till den syriska oppositionens besvikelse kommer USA inte att sända vapen till rebellerna, det handlar om så kallat icke-dödligt stöd, Kerry nämnde mat och medicin.

Spekulationer före mötet hade handlat om materiel av mer direkt militär nytta som mörkersikten, skyddsvästar och pansarfordon.

Stödet till rebellerna är avsett att öka trycket på den syriske presidenten Bashar al-Assad att avgå, sa Kerry, att ändra balansen på marken så han inser att han inte kan skjuta sig ur den här situationen.

Den syriska oppositionskoalitionen hade hotat att bojkotta dagens möte med de så kallade Syriens vänner, USA, EU-stater, Turkiet och flera arabstater, i protest mot bristen på internationellt militärt stöd. De övertalades av USA att komma, med löften om ökat stöd. Vad de fick var långt ifrån det de skulle vilja ha. USA:s policy att inte förse de syriska rebellerna med vapen står fast.