Löner och säkerhet - orsaker till strejkvarsel

1:49 min

Det handlar både om lönerna och om säkerheten. Det menar byggarbetarfacket Byggnads, som i dag sa upp avtalet med arbetsgivarna. Om inte parterna kommer överens tar Byggnads ut 3 000 byggarbetare i strejk. 

Stefan Slottensjö, som är lagbas på bygget av nya Karolinska sjukhuset i Solna, norr om Stockholm, är nöjd med strejkvarslet.

– Byggarbetsgivarna och vi pratar inte med varandra. Byggarbetsgivarna vill inte samtala över huvud taget har det ju visat sig och på något sätt och vis måste man få dem till bordet, säger Stefan Slottensjö.

Om inte Byggnads och arbetsgivarna inom Sveriges Byggindustrier kommer överens blir det strejk på minst 80 byggföretag den 12 mars. Det handlar om lönerna förstås, men faktiskt än mer om säkerheten på byggena. Ungefär en byggnadsarbetare dör i en olycka varje månad.

– Jag tror att alla av oss har haft en jobbarkompis som har dött. Jag har det i alla fall, och det känns ju jäkligt bittert. Det är ju en oro, ens fru och så är ju orolig för en. Hon vet ju inte att jag kommer att komma hem varje dag ens, så är det ju.

En annan knäckfråga är vem som ska ha ansvar för att underentreprenörer följer kollektivavtalen.

– Allt som oftast ser man en entreprenör som har sina underentreprenörer i långa, långa kedjor, man vet inte ens vilka det är. Grabbarna som kommer från det företaget vet knappt ens vem de jobbar åt, och hur de villkoren ser ut. Ja, man har ju sett löner som är helt borta från allt vad avtal säger, villkor som är helt åt helskotta, ja, vad som helst. Det är som om man kommer till en annan värld.

Det borde självklart vara de huvudentreprenörer som anlitat underentreprenörer som har ansvar för att allt går rätt till, tycker Byggnads.

Men arbetsgivaren Sverige Byggindustriers förhandlingschef Mats Åkerlind tror inte på den lösningen. 

– En arbetstagare ska kunna resa krav mot en annan arbetsgivare än sin egen. Den situation som uppstår då är kaos, och inte ordning och reda som Byggnads påstår.

Hur tror du utsikterna är att komma överens nu?

– Ja, jag tror ju inte att möjligheterna förbättras av att man innan man ens börjat förhandla reser ett varsel.