Framtidens bredband upp till tio gånger snabbare än dagens

1:31 min

Samtidigt som många svenskar gräver in fiber i sina hus och lägenheter för ett snabbare internet så växer ett betydligt snabbare mobilnät fram på ritbordet just nu.

Nätjätten Ericsson visar nu upp ett nät som i dag är runt åtta gånger snabbare än dagens 4G-nät.

Den här veckan har mobiljättarna träffats på World Mobile Kongress i Barcelona. I samband med det visar Sebastian Tolstoy som är chef för affärsutveckling och strategi för produktområdet radio på Ericsson upp ett forskningsprojekt som gör att man kan börja på allvar att ifrågasätta fiberdragning in i hus och lägenheter. 

– Där vi når en hastighet på en gigabit per sekund och det är cirka åtta gånger snabbare än dagens 4G-nät, men också kanske tio gånger snabbare än den typiska hastighet som en fiberanslutning ger.

I Kalvsvik söder om Växjö bor Jyrki Vouti och Cecilia Larsson. Här duger inte mobila nätet i dag och därför har de valt att dra in fiber i huset. Kostnaden för att dra in fibern ligger på runt 20 000 kronor i de här husen på landsbygden. 

– Det är viktigt för barnen för att kunna göra sina arbeten för skolan inriktar sig allt mer på IT.

Och de tror inte på att ett rekordsnabbt mobilnät når dem på landsbygden i första hand. Samtidigt berättar de att de som har varit mest skeptiska att skaffa fiber i husen i Kalvsvik, är de yngre som hoppas på mobilnätets framtid.

– De flesta tror inte att det luftburna kommer att räcka till.

Men vad säger du om det skulle stå en 5G-mast här om några år?

– Då tänker jag att då har vi i alla fall en säker uppkoppling, och då får det väl vara så men det är inget jag tror kommer hända.

Och Sebastian Tolstoy på Ericsson håller med om att fibern mer kan ses som ett komplement till mobilnätet i framtiden.

– Jag tror att även i framtiden så kommer fiber och radio att komplettera varandra. Med fiber har man som konsument mer eller mindre en oändlig kapacitet vilket kan vara värdefullt på väldigt höga krav på bandbredd, men det kommer ju samtidigt med en kostnad för operatörer och konsumenter att dra kablar i marken, säger han.