Koll på nätet ska motverka våldsamt val i Kenya

2:31 min

I Kenya stiger spänningen inför presidentvalet på måndag. Under det förra valet dödades över 1 000 människor, och bilden av Kenya som den stabila demokratin i en orolig region splittrades. Många i landet arbetar nu för att det inte ska återupprepas.

George har fått ett nytt jobb. Åtta timmar om dagen sitter han och elva kollegor framför sina datorer och går igenom sociala medier i jakt på hotfulla budskap - på Facebook, Twitter, bloggar.

Att säga att ”alla motståndare är grisar som ska dödas” listas direkt som ett hatbudskap kategori 3, den värsta sorten.

George och kollegorna sitter i ljusa luftiga lokaler i centrala Nairobi i ett projekt för att spåra hatbudskap på nätet. Det är ett samarbete mellan ett it-företag och flera lokala organisationer som arbetar mot våld.

Under förra valet i Kenya var det radiostationer och sms som spred hatbudskapen, nu är det på Facebook projektet hittar många av hoten.

Fyra kenyaner står i dag åtalade i den internationella brottmålsdomstolen ICC för att ha bidragit till våldet förra valet, en av dem var programledare på en populär radiokanal, som anklagas för att ha spritt hatbudskap.

Att kalla motståndarna för djurnamn är en välkänd metod, det bidrar till att avhumanisera andra, vilket gör det lättare att misshandla eller till och med döda motståndarna.

Valet i Kenya på måndag ser ut att bli mycket jämnt mellan de två huvudmotståndarna Raila Odinga och Uhuru Kenyatta, och ett jämnt val där båda tycker att de borde vinna ökar definitivt risken för våld - och enligt projektledaren Angela Crandall har de hittat mer hatbudskap på nätet än de hade förväntat sig. Ändå är Crandall försiktigt optimistisk.

– De extrema budskapen har faktiskt gått ner de senaste månaderna, så folk tycks försöka hålla igen, säger Angela Crandall.

Hon tror att det bland annat har hjälpt att politiker har gått ut och fördömt hatbudskapen och sagt att de som sprider dem ska straffas, det finns sms-nummer dit människor kan anmäla hatbudskap, och lokala organisationer och radiostationer engagerar sig för valet ska bli fredligt den här gången.

Men ingen vågar svära på att det blir så.