Manning: Ville skapa debatt om USA:s krig

1:08 min

Den amerikanska soldaten Bradley Manning, som anklagas för att ha läckt hemlig information till Wikileaks, ville få igång en debatt om USA:s utrikespolitik. Det sa han när han i dag för första gången förklarade sina handlingar offentligt.

Den nu 25-årige Bradley Manning har suttit häktad i snart tre år och den egentliga rättegången börjar den tredje juni, det som pågår nu är förberedande förhandlingar.

I dag gjorde Manning ett mer än en timmas långt framträdande inför rätten där han för första gången fick tillfälle att motivera varför han läckte ut informationen. Han pratade snabbt och var iklädd militäruniform.

Han sa att han ville få igång en debatt om krigen i Irak och Afghanistan och om USA:s utrikespolitik genom att den amerikanska allmänheten fick tillgång till mer information. Han förklarade sig icke skyldig till den allvarligaste av de 22 åtalspunkterna, att han skulle ha hjälpt fienden, det vill säga landsförräderi.

De handlingar jag lämnade ut ansågs inte särskilt hemliga i militären, på sin höjd var en del pinsamma för USA, sa han.

Däremot erkände han sig skyldig till mindre allvarliga åtalspunkter, som missbruk av hemligstämplat material. Manning erkände att han lämnade ut hundratusentals dokument, hans anhängare ser honom som en samvetsfånge.