Automatiska nedskärningar i USA slår till

2:10 min

De stora automatiska nedskärningarna i den amerikanska statsbudgeten träder i kraft i dag.  Visserligen ska president Obama träffa de republikanska ledarna i kongressen för ett sista försök att stoppa paketet. Men ingen tror att mötet kommer att leda till någonting.

Under flera veckor har president Barack Obama rest landet runt och varnat för konsekvenserna av nedskärningarna, bland annat att hundratusentals människor kan komma att förlora sina jobb. Men nu mot slutet har hans tonfall blivit mildare.

– Det är inget brant budgetstup som vid nyår utan mer ett sluttande plan, många människor kommer kanske inte märka de fulla konsekvenserna på flera veckor, säger president Obama.

Det är förmodligen också ett skäl till att politikerna på både den demokratiska och republikanska sidan helt verkar ha förlikat sig med tanken på de automatiska nerskärningarna, dagens möte i Vita huset blir mest ett spel för gallerierna.

Det handlar om totalt 85 miljarder dollar som ska skäras bort för att minska budgetunderskottet, några områden som pensioner och sjukvård är helt eller delvis undantagna men annars genomförs nerdragningarna med osthyvelsprincipen, rakt över utan någon tanke.

Meningen var att de skulle vara så dumma att politikerna skulle tvingas till mer intelligenta nerdragningar - men demokraterna och republikanerna är för oeniga för att komma överens om något så nu blir det de dumma förslagen som går igenom.

Många republikaner är nöjda ändå eftersom det trots allt innebär att statsutgifterna minskar, vilket är deras övergripande mål. Flera demokrater ser det här också som enda chansen att få ner militärutgifterna, Pentagon kommer att drabbas relativt hårt av nerdragningarna.

Bägge sidor hoppas också vinna politiska poäng på att åtstramningen inleds, de hoppas att de amerikanska medborgarna ska skylla på den andra sidan när det till exempel blir olidliga köer i flygplatsernas säkerhetskontroller.

Senare i mars tvingas kongressen återigen ta itu med statsbudgeten och det är möjligt att någon av sidorna då mjuknat tillräckligt för att man ska nå fram till någon form av uppgörelse.