Venezuelas president Chávez hälsa oroar i Kuba

1:38 min

Hälsan hos Venezuelas president Hugo Chávez engagerar inte bara i hans hemland. På Kuba är oron mycket stor, många tror att Kuba skulle gå under utan hjälpen från Venezuela.

– Jag vill inte tänka på det…för skulle Chávez dö, så kommer vi att lida svårt….

Marialice skakar på huvudet, pressar ihop läpparna och trycker sin ettåriga dotter ännu lite hårdare mot sin kropp.

– Utan Chávez så skulle elavbrotten komma tillbaka och då skulle vi inte längre kunna arbeta, säger hon.

Marialice och hennes man har en liten skofabrik. De tillhör Kubas nya företagarklass. De har fem anställda - Marialice pappa, en kusin och två grannar.

– Vi är kvarterets kapitalister, skrattar Marialice.

– Men för att det här ska fungera, så måste vi ha elektricitet och utan oljan från Venezuela, så skulle vi tvingas tillbaka i de ständiga elavbrotten och då kan vi lika gärna stänga igen.

En del menar till och med att utvecklingen i Venezuela kan försätta Kuba i den svåraste situationen någonsin sedan revolutionens seger 1959.

Dagoberto Perez har de senaste 20 åren, på olika sätt, arbetat med medborgarutbildning och han menar att om Hugo Chávez dör, och den venezuelanska hjälpen upphör eller minskar drastiskt, så kommer det att leda till en värre kris än när Sovjetblocket föll samman.

– Men kanske vore det bra. Det skulle tvinga Kuba att för första gången under praktiskt taget hela sin historia leva utifrån sina egna resurser, säger Dagoberto Perez.