Nya våldsamheter i oroligt Bangladesh

Dödssiffran i Bangladesh har stigit till 44 efter sammandrabbningar mellan polis och demonstranter. Detta sedan dödsdomen i går mot ledaren för ett islamiskt parti.

Oroligheter rasar nu på flera håll i landet efter dödsdomen mot Delwar Hossain Sayedee, ledare för landets största islamiska parti. Han dömdes för krigsförbrytelser i samband med Bangladeshs självständighetskrig 1971 då landet bröt sig loss från Pakistan.

Delwar Hossain Sayedees parti Jamaat-e-Islami manar till protester i dag och det har varit sammandrabbningar med polis bland annat i huvudstaden Dhaka. Polis försökte skingra demonstranter med hjälp av batonger och i vissa fall skottlossning.

Både polisen och anhängare till Jamaat har satt upp vägspärrar. En minister varnar för att partiet försöker provocera fram anarki och vill förstöra landets demokrati.

Men anhängare av den dödsdömde 73-årige partiledaren säger att det är regeringen som ligger bakom det senaste dygnens våld och att polisen öppnat eld mot obeväpnade demonstranter.

Dödsdomen välkomnas samtidigt av hundratusentals människor som de senaste veckorna demonstrerat mot det islamiska partiet och krävt rättvisa för de som dog vid oroligheterna för över 40 år sedan.

Uppemot tre miljoner människor tros ha dödats i samband med att Bangladesh föddes ur det som tidigare var Östpakistan. Många tycker att de ansvariga för den tidens massakrer och massvåldtäkter gått ostraffade alldeles för länge.

Samtidigt säger kritiker att regeringen nu använder krigsförbrytardomstolen för att jaga sina politiska motståndare. Från människorättsgrupper kommer kritik om att domstolen inte följt internationell praxis.