Hugo Chávez kämpar för sitt liv i Venezuela

Venezuelas president Hugo Chávez kämpar för sitt liv på ett militärsjukhus sedan han återvänt från Kuba och sin senaste cancerbehandling där, enligt Venezuelas vicepresident Nicolás Maduro.

Presidenten ”kämpar för sin hälsa och sitt liv”, sa Maduro i ett tv-sänt uttalande under torsdagen. Förra veckan medgav regeringens talesmän motvilligt att behandlingen av den lunginfektion Chávez fick under vården han fick i Kuba inte varit gynnsam. Chávez kom hem i februari efter två månader i Havanna.

Chávez har inte talat eller synts till efter hans fjärde operation mot cancer i Kuba i slutet av december. Regeringen säger att han har fått hjälp med att andas genom ett trakealrör på grund av lunginfektionen och att Chávez inte kan tala.

Presidenten har genomgått operationer och cellgifts- och strålningsbehandlingar sedan juni 2011, då hans cancerdiagnos först blev känd.

I mitten av februari, strax före hemresan till Venezuela, släpptes de första bilderna av Chávez sedan i början av december. På bilderna syns presidenten ligga i en säng, flankerad av sina döttrar, och bilderna bekräftar intrycket av en mycket sjuk man som inte ens kan sitta upp.

Frågan som många ställer sig är varför Chávez åkte hem till Caracas i Venezuela när han uppenbarligen är för sjuk för att styra landet. Som vår korrespondent rapporterade för några dagar sedan är slutsatsen som många drar att Hugo Chávez helt enkelt åkte till Venezuela för att dö hemma.