Man död efter polisövergrepp i Sydafrika

1:28 min

I Sydafrika undersöker myndigheterna nu ett misstänkt fall av polisövergrepp. Det handlar om en dödsmisshandel som skakar landet, efter att övergreppet filmats på mobiltelefon.

Videon på poliserna som kedjar fast en ung man bakpå en av polisens skåpbilar har visats oupphörligen på sydafrikansk tv det senaste dygnet. På filmen kan man se mannen sitta fastlåst med handklovar bakpå bilen, som sen startar och släpar mannen efter sig längs asfaltsvägen.

Mannen var en minbuss-chaufför som kommit i bråk med polisen, enligt uppgift efter en felparkering. Han dog senare samma dag i en poliscell, av skallskador och inre blödning.

Fallet chockar Sydafrika och väcker ännu en gång minnen från den brutala apartheidtiden, bara några månader efter att polisen sköt ihjäl 34 gruvarbetare i Marikana, ett fall som blivit ett nationellt trauma.

Många i Sydafrika frågar sig också i dag hur likgiltigt deras samhälle blivit inför våld, eftersom folk stod samlade runt polisbilen och tittade på utan att ingripa. Andra påpekar att de runtom faktiskt ropar till polisen och hotar med att de tänker filma det som sker och alltså ange övergreppet.

Poliserna som deltog är nu tagna ur tjänst, men förutom polisundersökningen som nu har inletts kommer dödsmisshandeln leda till frågor om när landet ska göra upp med sitt våldsamma förflutna.

Sydafrika har några av de högsta siffrorna för våldsbrott i världen, och ännu en gång är polisen med och bidrar till övergreppen istället för att stävja dem.