Bild från februari då anställda vid telefonbolaget Telefonica i Spanien demonsterar för att de hävdar att blivit omotiverat uppsagda. Foto: Scanpix

Arbetslösheten fortsätter att växa i Europa

1:35 min

Arbetslösheten fortsätter att öka i Europa, visar färska siffror i dag. I Belgien är det krigsrubriker i dag, när 1 400 anställda förlorar jobben efter en fabriksnedläggning, rapporterar vår utrikeskorrespondent. Men Belgien är långt ifrån värst drabbat i EU.

Här i Belgien är det krigsrubriker i dag efter gårdagens dråpslag mot en redan hårt prövad arbetsmarknad. Minst 1 400 anställda blir av med jobben när amerikanska Caterpillar lägger ner sin fabrik i Gosselies, där man tillverkar anläggningsmaskiner.

De senaste månaderna har storföretag som Ford, Arcelor Mittal och ING alla beslutat att göra sig av med tusentals anställda här i Belgien.

Men Belgien är långt ifrån det EU-land som är värst drabbat av arbetslöshet. I Spanien och Grekland står mer än var fjärde vuxen utan jobb. I hela EU var arbetslösheten 10,8 procent i januari, enligt dagens siffror från Eurostat. Det är en liten ökning jämfört med i december, och 0,7 procentenheter mer än ett år tidigare. I de sjutton euroländerna är den genomsnittliga arbetslösheten ännu högre; nästan 12 procent.

Det finns heller inte mycket hopp om snar bättring. Enligt EU-kommissionens färska beräkningar kommer arbetslösheten i Europa snarare öka marginellt till och med nästa år.

Många ser ungdomsarbetslösheten som det kanske allra allvarligaste samhällsproblemet i Europa just nu. I Spanien och Grekland är det mer än varannan ung vuxen som saknar ett jobb, och i hela EU ligger ungdomsarbetslösheten på nästan 24 procent.

Igår enades EU-ländernas arbetsmarknadsministrar om att införa en ungdomsgaranti. Unga under 25 år som går ur skolan eller förlorar jobbet ska ha rätt att, inom fyra månader, få erbjudande om ett nytt jobb, eller åtminstone en praktikplats eller en ny utbildning.

Fast EU kan inte tvinga sina medlemsländer att verkligen omvandla den här garantin till fler jobb för unga, och det finns experter som ifrågasätter hur effektiv ungdomsgarantin kommer att bli.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista