Västerorts LS sålde fackligt godkännande för hundratusentals kronor. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Syndikalister sålde fackligt godkännande

2:10 min

Syndikalisterna i Västerorts LS har krävt 1 500 kronor av ansökande för att ge fackets godkännande på Migrationsverkets blanketter om arbetstillstånd. Totalt handlar det om hundratusentals kronor.

Som Ekot rapporterade i morse har medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna tagit mellan 20 000 och 40 000 kronor i betalt för anställningserbjudanden i Sverige.

Det gäller aktiva inom den lokala samorganisationen Västerorts LS, där Ruben Tastas Duque är ordförande. Han har känt till handeln med anställningserbjudanden, men förnekar att han själv skulle ha varit inblandad.

Men nu kan Ekot avslöja att Västerorts LS också krävt 1500 kronor av ansökande för att ge fackets godkännande på Migrationsverkets blanketter om arbetstillstånd.

– Det är lagligt att ta betalt för medlemskap i en fackförening, säger Ruben Tastas Duque.

För en person som inte ens är i Sverige?

Det är lagligt att ta avgift för medlemskap i en fackförening.

Men det låter ju som att du tagit 1 500 kronor för en stämpel, som de behöver.

– Nej.

Ekot har tagit del av interna dokument från Västerorts LS. Där framkommer att Västerorts LS  tagit 1 500 kronor i betalt för varje fackligt yttrande till Migrationsverket, pengar som enligt andra medlemmar inte redovisats någonstans.

 Totalt rör det sig om flera hundra arbetstillstånd, det vill säga flera hundratusen kronor. Människor i länder utanför EU har alltså tvingats betala en fackavgift till Syndikalisterna innan de ens beviljats ett arbetstillstånd i Sverige. Avgiften har ofta betalats av deras anhöriga.

– De pengarna har redovisats, vart enda öre, säger Ruben Tastas Duque.

Kan du visa det?

– Ja, javisst. Men jag kan inte visa dem för er. Våra medlemsregister är inte offentliga för vem som helst.

Redan i morse berättade Ekot att medlemmar inom syndikalisterna sålt anställningserbjudanden för betydligt större summor än det som Ruben Tastas Duque nu kallar för en fackavgift. I de fallen har medlemmar i hans fackförening sålt erbjudanden om anställning för upp till 40 000 kronor i sina egna eller andras företag.

För att en person från ett land utanför EU ska få ett tillfälligt arbetstillstånd i Sverige krävs dels ett erbjudande om anställning, dels ett remissyttrande från facket där en fackförening ska intyga att arbetsvillkoren som den sökande erbjuds inte är sämre än kollektivavtal.

Inga av de andra fackliga organisationer som Ekot talat med tar betalt för detta. Nina Johansson, enhetschef på Migrationsverket, är kritisk till Västerorts LS agerande.

– Om vi vet om att man tar betalt för att ge ett positivt yttrande låter det inte som att vi skulle kunna se det som att det yttrandet går att lita på över huvud taget, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista