Foto: Scanpix

Putins äventyrliga år som Rysslands president

2:09 min

Det har gått ett år sedan Vladimir Putin för tredje gången valdes till Rysslands president. Året har bland annat präglats av hårdare tag mot landets opposition men också demokratiska nyheter som direktval till landets guvernörer.

I Ryssland går meningarna isär om vart landet med en nu 60-årig Vladimir Putin i ledningen är på väg.

- Jag förvånas över mängden av anklagelser mot företrädare för oppositionen som vi just nu ser, säger juristen Anita Soboleva, som sitter med i presidentens råd för mänskliga rättigheter.

Hon tar bloggaren och juristen Aleksej Navalnyj som exempel. Mot honom har, på kort tid, tre åtal väckts som alla rör misstänkt ekonomisk brottslighet.

- Det slutar väl med att man börjar anklaga honom för att som fyraåring ha pallat äpplen hos grannen, säger Anita Soboleva.

Mängden anklagelser väcker frågor kring maktens objektivitet, menar Anita Soboleva, som får känslan av att det handlar om att sätta dit honom för något, vad som helst.

Brottsutredningar pågår mot en lång rad företrädare för oppositionen och 13 personer sitter häktade, misstänkta för upplopp och våld mot polis under en demonstration i maj förra året. I höstas dömdes en av dem till 4,5 års fängelse. Men Anita Soboleva och andra medlemmar ur presidentens människorättsråd hävdar att bevis för något upplopp inte finns.

- Du menar att Ryssland har blivit mer demokratiskt? Säger journalisten Maksim Sjevtjenko på min fråga om det politiska förtrycket ökat sedan Putin återkom till makten.

Vi har fått direktval till landets guvernörer, det har blivit enklare att bilda partier. De demokratiska möjligheterna har blivit fler, säger Sjevtjenko som inför presidentvalet förra året talade på ett stödmöte för Vladimir Putin.

Stödet för Vladimir Putin är fortfarande starkt runt om i landet. I en undersökning gjord av Levada center nyligen sa 65 procent att Putin gjort mer bra än dåliga saker under sin tid vid makten medan 18 procent ansåg att mer dåligt än bra gjorts.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista