De nya planerna är redan godkända av stadsdelens myndigheter. Foto: Markus Schreiber/Scanpix

Rivning av del av Berlinmuren stoppad

1:18 min

Uppskattningsvis 300 protesterande lyckades idag stoppa rivningen av en 20 meter lång del av Berlinmuren vid det kända utomhusmuseet East Side Gallery.

En del av den byggnadsminnesförklarade muren ska bort för att göra plats för bostäder.

De flera hundra protesterande som kommit till utomhusmuseet för att försöka stoppa rivningen av en del av den kvarvarande Berlinmuren jublade när polisen meddelade att rivningsarbetet avbryts för dagen.

Då hade den ansvariga byggfirman bara lyckats få bort av en av 20 meterbreda murdelar som ska bort från en av Berlins absolut mest berömda turistattraktioner.

– Vi kommer stanna här tills vi får garantier på att East Side Gallery får vara kvar som det är idag, säger Pauline.

Enligt politiska beslut tas en del av muren bort för att göra plats för bland annat en ny bro och ett nytt bostadskomplex med lyxlägenheter. Detta trots att murresterna är byggnadsminnesförklarade. Redan år 1990 målades de berömda bilderna på den östra sidan av muren.

– Något sånt här finns inte någon annan stans i världen. Ingen i Grekland skulle få för sig att bygga en bensinmack på Akropolis, säger Sergius Seebohm från organisationen Change.

Daniel Alling, Berlin

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista