Ingrid Kyllerstedt. Foto: Orasis Foto.

Svensk kunskap om bröstcancer ska spridas

2:02 min

En pågående studie ska förmedla svensk kunskap inom bröstcancervård till andra länder. Sverige är världsledande på området – 19 av 20 kvinnor som insjuknar i bröstcancer lever tre år efter att de fått sin diagnos.

– När man vet att bröstcancer är botbart och att så många klarar sig, får man större motivation och energi att klara behandlingarna som man måste genomgå, säger Ingrid Kyllerstedt som diagnostiserades med bröstcancer 2009.

I studien ingår Australien, Danmark, Kanada, Norge, Storbritannien och Sverige. Länder som har ett väl fungerande cancerregister. Forskare i respektive länder har granskat uppgifter om kvinnor med bröstcancer - totalt handlar det om 260 000 kvinnor.

Resultaten visar att Sverige är världsledande i arbetet mot bröstcancer. Enligt Fredrik Wärnberg, överläkare vid Akademiska sjukhuset som varit med och författat studien, är överlevnaden i bröstcancer till exempel fyra procentenheter högre i Sverige än i Storbritannien.

– Det kan ju verka vara ganska lite. Men om man tänker på att det är en väldigt vanlig sjukdom, så i Sverige motsvarar det faktiskt drygt 300 kvinnor per år i överdödlighet, om vi skulle haft de engelska siffrorna, säger överläkare Fredrik Wärnberg.

Tittar man på kvinnor över 70 år ligger Sverige ännu bättre till jämfört med de andra länderna. Nästa del i studien är att ta reda på varför Sverige är så bra och sedan förmedla den kunskapen vidare.

– Det är ju kul att tänka på det: Varför är vi i topp i världen? Min tolkning är den att vi har, med internationella mått mätt, en fantastisk homogen sjukvård med hög standard. Varenda kvinna som opereras diskuteras med alla inblandade specialiteter, både före och efter operation. Och det gör att väldigt få kvinnor inte får precis den behandlingen som vi tycker är den modernaste, säger Fredrik Wärnberg.

Ingrid Kyllerstedt är förhoppningsvis färdigbehandlad 2015. Idag arbetar hon deltid i en föreningen med att stödja andra drabbade – ett arbete som blir lättare när bröstcancervården går framåt.

– Hela vårt liv får ju en helt annan energi och viljeinriktning när inte kvinnor som blir medlemmar dör efter ett halvår, utan vi kan vara kvar och vara föredömen för andra som nyss har drabbats, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista