Arbetstillstånd sätt att ta sig till Sverige

Enligt Thord Ingesson, migrationspolitisk expert på LO, är det något som inte stämmer med hälften av alla arbetstillstånd inom LO:s områden. Ofta är arbetstillstånd ett sätt att ta sig till Sverige.

– Vi vet ju människor som betalat 300 000 kronor för ett påhittat arbetstillstånd i Sverige. Det är så oerhört mycket pengar. Det enda som behövs är en oseriös arbetsgivare, så klarar han resten på egen hand.

Medlemmar i fackföreningen Syndikalisterna har tagit betalt för anställningserbjudanden och godkännande av Migrationsverkets blanketter om arbetstillstånd. Det har ekot berättat om under dagen.

Oftast är det oseriösa företag som administrerar jobberbjudanden och underlag till fackförbund, med till exempel löneuppgifter.

Ruben Tastas Duque, ordförande för Syndikalisternas lokala fackförening Västerorts LS,  som i dag uteslöts från Syndikalisternas centralorganisation bekräftar att medlemmar tagit betalt för erbjudanden om anställning.

Det framkommer också av interna dokument, som Ekot läst, att  medlemmar i Västerorts LS tagit betalt för de fackliga remissyttranden till Migrationsverket som är en förutsättning för att en person från ett icke EU-land ska få tillfälligt arbetstillstånd i Sverige.

Ruben Tastas Duque anser att han inte gjort något fel när han tagit ut en avgift för att de remissyttranden han skickat till Migrationsverket. Han kallar det en medlemsavgift till syndikalisterna.

– Det är lagligt att ta betalt för ett medlemskap i en fackförening.

För en person som inte ens är i Sverige?

– Det är lagligt att ta ut en avgift för medlemskap i en fackförening ja.

Men det låter ju som att du har tagit 1 500 kronor för en stämpel som de behöver.

– Nej.

 Enligt Thord Ingesson handlar arbetstillstånd inte främst om arbete, utan är ett sätt för en person att komma till Sverige - som ett alternativ till att fly.

– Det finns ju ett intresse att ta sig till Sverige, eller till Schengen. Det vi har sett och det som blivit allt vanligare är att man tar sig till Sverige via arbetstillståndsystemet för att sedan här göra ett spårbyte och bli asylsökande i stället. Så de svarta pengar som tidigare gått till flyktingsmugglare i utlandet blir nu i stället vinst för halvskumma arbetsgivare i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista