Göteborgs åklagarkammare avslog en ansökan om kontaktförbud. Foto: Mattias Bolin/SR Göteborg

Mördad kvinna hade nekats besöksförbud

2:04 min

Den 45-åriga kvinna som hittades död i morse i Högsbohöjd i Göteborg hade ansökt om besöksförbud, något som åklagarkammaren avslog. En man i 50-års åldern har nu anhållits misstänkt för mordet.

– Man kan inte meddela besöksförbud för att en person känner rädsla i största allmänhet. Vi måste hitta de omständigheter som konkret pekar på att det finns fara för att någon begår brott, säger Anette Olsson som är vice chefsåklagare vid Göteborgs åklagarkammare.

Det var vid sjutiden i morse som den 45-åriga kvinnan sköts till döds på öppen gata i Högsbohöjd i Göteborg. Efter en stor polisinsats greps en 50-årig man som var skriven på samma adress som mannen som misstänks för mordet.

Den mördade kvinnan hade för en månad sedan ansökt om kontaktförbud för mannen. Men Göteborgs åklagarkammare avslog alltså ansökan med motiveringen att han inte dömts för brott mot närstående och att skälen för kontaktförbudet ”inte uppvägde det intrång eller men i övrigt som det skulle innebära för mannen”.

– Hon har gjort en polisanmälan som rubricerades som ofredande. Det var en anmälan om misshandel där det inte gick att styrka brott och den blev då nedlagd eller avskriven, säger Björ Blixter, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Enligt statistik som Stiftelsen Tryggare Sverige sammanställt över samtliga ansökningar om kontaktförbud som gjorts under det första år som den nya stalkningslagen som inträdde hösten 2011, råder stora skillnader i hur stor andel av ansökningarna som beviljas.

Göteborg tillhör de som beviljar minst andel kontaktförbudsansökningar, 28 procent. Störst andel beviljas i Norrköping där 50 procent får igenom ansökningarna.

– Det får vara nog nu. De måste lära sig sitt arbete. De måste veta att kvinnor som söker kontaktförbund gör det för att de är rädda. Att man säger att det är ett intrång till mannen, vad är det, han blir inte fängslad. Han får bara inte söka upp henne, säger Angela Beausang, ordförande för kvinnojoursförbundet ROKS som är kritisk till hur kotaktförbud hanteras idag.

Men när det gäller dagens fall, anser polis och åklagare inte att man gjort något fel. Detta trots att kvinnan misstänks ha skjutits till döds av den man som hon sökt kontaktförbud för.

– Med de kända fakta som fanns vid dessa tillfällen, kan vi inte se att vi brustit eller gjort en felbedömning, säger Björ Blixter, presstalesman hos polisen.

Jesper Ingevaldsson

Ekot i samarbete med P4 Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista