Skärgårdsspelman Åke Hellman. Foto: Jonas Fredén/Sveriges Radio.

Båtbransch i kris försöker locka nya kunder

1:33 min

En bransch mitt emellan hopp och desperation visar upp sig i Stockholm. Det handlar om den årliga båtmässan som öppnade på fredagen.

Åke Hellman är skärgårdsspelman och har spelat på båtmässan i 36 år. Han har sett en del av upp- och nedgång. Det var värre under kriserna på 80-talet och i början på 90-talet, säger han, men den här krisen är också tuff.

– Nypriserna kanske är mycket pengar, så begagnatmarknaden har nog gynnats, säger Åke Hellman.

Det stämmer precis, säger Mats Eriksson, vd för Sweboat, båtbranschens riksförbund. Begagnatmarknaden är ett livstecken.

– Vi har haft ett enormt stålbad de senaste åren och tappat kanske 40 procent av vår försäljningsvolym. Men vi känner, av olika anledningar, att folk är trötta på att hålla i plånboken. Det kan bara bli bättre från och med nu, kan jag ju säga.

Båtbranschen drabbas tidigt och hårt av kriser. Företaget Nord West & Najad gick i konkurs så sent som i går. Men branschen är också, vis av erfarenheten, anpassningsbar.

– Vår bransch består av väldigt många privatägda familjeföretag som rättar mun efter matsäcken och går ner på sparlåga, och kanske sysslar med någonting annat dessutom, säger Mats Eriksson.

Nu börjar en marknadsföringskampanj för att få alla som vill, men inte vågar, att testa på båtlivet. Under lågkonjunkturen har många avvaktat.

– Nu ser det lite grönt ut i andra änden av tunneln. Det måste börja hända någonting här alltså, annars går ju allting omkull i Skandinavien, säger Jouko Hoju, vd för Finnboat, båtbranschens organisation i Finland.

Jonas Fredén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista