Obama och Putin närmar sig varandra om Syrien

Det är nödvändigt att driva på en politisk förändring för att få slut på våldet så snart som möjligt i Syrien, sade Rysslands och USA:s presidenter i ett telefonsamtal på fredagen. Presidenterna kommer att träffas och samtala kring situationen i Syrien i samband med ett G8 möte i Nordirland i juni.

Syrien är en svår konflikt mellan de två stormakterna. Ryssland har till USA:s stora irritation utnyttjat sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd flera gånger och stoppat misstroendeförklaringar mot den syriska presidenten Bashar al-Assad för de våldsamma angreppen på den syriska oppositionen.

Och så sent som på fredagen fördömde regeringen i Moskva USA:s löften om bistånd, värt omkring 390 miljoner kronor, till den syriska oppositionen, både den civila delen och den till de beväpnade rebellerna. Dödliga vapen ingår inte i hjälpen. Hjälpen till oppositionen eldar på konflikten, sade Putin enligt ett uttalande från Kreml.

Ekot/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista