Foto: Carlos Osorio/Scanpix.

Bilhuvudstaden Detroit riskerar konkurs

1:32 min

Den amerikanska bilhuvudstaden Detroit står på randen till konkurs och delstatsguvernören har meddelat att staden ska sättas under ekonomiskt förmyndarskap. Många invånare i Detroit protesterar bittert och säger att de nu förlorar makten i sin egen stad.

Om Detroit går bankrutt så är det den största konkursen i USA:s historia när det gäller en stad. Myndigheterna i Detroit har nu tio dagar på sig att överklaga men allt talar för att Michiganguvernören Rick Snyder bestämt sig.

En gång i tiden var Detroit USA:s femte stad i storlek men sedan dess har staden gått kräftgång, bland annat för att bilindustrin gått tillbaka. Invånarantalet har sjunkit från nära två miljoner till 700.000. Stora delar av staden är ödelagda och man har en skuld på 14 miljarder dollar, cirka 90 miljarder svenska kronor.

Efter de tio dagarna väntas guvernören utse en konkursförvaltare som tar över styret av staden, han eller hon kommer att ha mer eller mindre fria händer att utarbeta budgeten, avskeda folk, sänka lönerna och omorganisera förvaltningen.

Den hittillsvarande stadsledningen har protesterat mot planerna och många invånare i staden menar att konkursförvaltaren blir som en diktator och att de helt förlorar inflytandet över vad som händer. Ledaren för demokraterna i Michigan säger att demokratin kastas åt sidan.

Bland Detroits företagare finns det däremot många som välkomnar att staden sätts under förmyndarskap. Frågan är extra känslig eftersom Detroit är en utpräglat demokratisk stad och nära nog helt dominerad av afroamerikaner - medan guvernören Rick Snyder är vit och republikan.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista