Foto: Carolyn Kaster/Scanpix

Beslut om mångmiljardbesparingar i USA

1:18 min

I USA har nu de stora automatiska nerskärningarna i statsbudgeten trätt i kraft. President Obama hade ett möte i sista stund med de republikanska ledarna i kongressen, men politikerna var lika oeniga som tidigare.

President Obama både tonade ner och varnade för följderna av åtstramningen när han hade presskonferens efter det misslyckade mötet med republikanerna.

Nerskärningarna kommer inte att leda till någon katastrof men de är dumma och människor kommer att lida, sa han.

På fredagskvällen, amerikansk tid, skrev han under beslutet som innebär att olika statliga myndigheter måste börja säga upp personal. Effekterna kommer att märkas först gradvis, men hundratusentals människor kan komma att förlora jobbet och ekonomin kommer att växa långsammare.

Beslutet innebär att statsutgifterna ska dras ner med 85 miljarder dollar de närmaste sju månaderna, allt för att minska budgetunderskottet.

Det här åtstramningspaketet var egentligen en nödlösning som skulle tas till bara om politikerna inte kunde enas om några andra, smartare åtgärder. Men samtalen mellan demokrater och republikaner ledde ingenstans, demokraterna vill att en del av budgetförstärkningen ska ske genom att skatteinkomsterna ökar, något som republikanerna hela tiden varit benhårt emot.

Sten Sjöström, New York

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista