Foto: Lars Hedelin/Scanpix

Kritik mot att låta civilanställda göra mer

1:45 min

Civilanställda inom polisen ska kunna hålla förhör och vidta åtgärder innan en förundersökning har inletts. Det föreslår Rikspolisstyrelsen i en rapport som nu har lämnats till regeringen. Men på Polisförbundet är man kritisk.

I december förra året lät Justitieminister Beatrice Ask Rikspolisstyrelsen utreda hur fler civila inom polisen ska kunna ges större befogenheter.

– Jag tror vi har tänkt fel när vi inbillar oss att polisiära befogenheter är en enda kloss, sade hon då.

Nu har justitiedepartementet fått tillbaka en utredning gjord av Ebba Sverne Arvill. Ett av förslagen är att civil personal som sitter i polisens kommunikationscentraler och tar emot brottsanmälningar, ska kunna göra ett första förhör med anmälaren direkt under telefonsamtalet.

Ett annat förslag är att civilanställda ska kunna verkställa husrannsakningar och göra beslag. Detta på uppdrag av en åklagare. Facket Polisförbundet är mycket kritiskt till de nya idéerna.

– Promemorian föreslår en sorts yrkesrollsröra. Vi vill i stället tillvarata och kontinuerligt vidareutbilda de civila specialisterna inom deras respektive specialområden, säger ordförande Lena Nitz.

Polisförbundet menar att förslagen är ett sätt att kamouflera det systemfel som Rikspolisstyrelsen är ansvarig för. När man misslyckats att underlätta och effektivisera polisernas arbete, lägger man nu i stället över uppgifterna på civilanställda, enligt ordförande Lena Nitz.

– De här förslagen i sig uppfattar vi som ett sätt att försöka undanhålla de strukturella brister och felprioriteringar som gjorts inom Rikspolisstyrelsen framförallt gällande IT-stöd, verksamhetsstöd och kompetensutveckling, säger Lena Nitz.

Men både fackförbunden ST och Jusek är positiva till förslagen som alltså kan innebära mer jobb för deras medlemmar.

– Jag hoppas nu att regeringen äntligen kan ta det här. För vi gör ju de här jobben i dag, det är bara det att vi går under en förman: en förundersökningsledare eller en åklagare, men det är ju bättre att vi får riktiga befogenheter själva, så att vi blir likställda, säger Anne-Chatrine Brandt som är civil utredare vid polisen i Jönköping och sitter i ST:s avdelningsstyrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista