John Kerry, USA:s utrikesminister, går av flygplanet i Kairo. Foto:Jacquelyn Martin/Scanpix

Egyptiska oppositionsledare bojkottar Kerry

2:46 min

USA:s utrikesminister, John Kerry, landar på lördagen i Kairo – i hjärtat av arabrevoltens stora prövningar. Kerry väntas inte signalera någon ny amerikansk policyförändring gentemot Egypten men sannolikt uttrycka sin oro över de skarpa motsättningar som skapats i landet under president Mursi. Men den liberala oppositionen i Egypten anklagar USA för att stå på islamisternas – det muslimska brödraskapets – sida.

En egyptisk oppositionstidning publicerade en stor satirteckning av John Kerry med islamistskägg och bönemärke i pannan. Den muslimske brodern Kerry, stod det.

Den liberala och sekulära oppositionen i Egypten har länge uttryckt sitt missnöje med att USA upprätthåller goda relationer till president Mursi och det muslimska brödraskapet. Idag kommer kända oppositionsledare som Amr Moussa, Mohamed el Baradei och Hamdeen Sabahi att bojkotta ett möte med utrikesminister Kerry. Detta trots att flera av dessa oppositionsledare känner Kerry personligen.

Men USA anklagas nu för att återigen strunta i egyptisk demokrati till förmån för stabilitet i regionen. Oppositionen menar att USA har avstått från att kritisera president Mursis odemokratiska metoder att lägga under sig all makt i landet utan hänsyn till de 49 procent av befolkningen som inte röstade på honom. Istället har Washington hyllat Mursi bland annat efter den lyckade medlingen mellan Israel och Hamas efter det senaste Gazakriget, i November.

Oppositionen i Egypten är också upprörd över USA:s förmaningar. Washington har uppmanat oppositionen att trots allt delta i parlamentsvalet senare i vår och avstå från sin bojkott. Men oppositionen tror inte att valet kommer att gå rätt till och känner sig därför sviken av USA.

Det muslimska brödraskapet å sin sida, anklagar den trumpna oppositionen för att bojkotta bara för att de vet att de inte har en chans att vinna.

John Kerry reser i regionen tre veckor innan hans chef, Barak Obama besöker Israel. Och Kerrys uppgift tycks delvis vara att tona ner förväntningarna på att Obama ska komma med en magisk lösning på Israel-Palestinakonflikten.

Kerry har heller inte varit särskilt inställsam under resan. Den syriska oppositionen blev besviken när man upptäckte att USA:s ökade stöd till rebellerna skulle inskränkas till mat och medicin – inga vapen, inte ens skottsäkra västar och mörkersikten.

Och i Turkiet igår där Kerry skulle ha fört samtal om Syrien, överskuggades besöket av Kerrys kritik mot ett uttalande premiärminister Erdogan gjort om sionism, där han buntade ihop sionism med antisemitism och fascism.

USA tar inte bara avstånd från detta, utan betraktar uttalandet som stötande, sade Kerry.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista