Demonstranter i Moskva stödjer förbudet av adoptioner till USA. Foto: Alexander Zemlianichenko/Scanpix.

Ryska demonstranter kräver adoptionsstopp

2:12 min

Frågan om utländska adoptioner splittrar i Ryssland. En stor demonstration hölls i Moskva på lördagen med krav på ett totalstopp för adoptioner utomlands efter ett uppmärksammat dödsfall i USA. Samtidigt menar den ryska oppositionen att makthavarna nu använder de föräldralösa barnen för att vinna politiska poäng.

– Vi är patrioter, säger Tatjana Kuznetsova.

Jelena Masajeva fyller i att hon har sett på tv hur man plågar de ryska barnen där utomlands. Det är bättre att de bor här, i Ryssland, menar de.

Tatjana och Jelena arbetar på en fabrik som tillverkar flygplansdelar och har uppmanats att komma till demonstrationen. På sina kappor har de fäst band med texten: "Kirill, vi är med dig".

Kirill är två år och i januari dog hans treårige bror Maksim ute på gården till deras nya hem i Texas i USA. Dödsfallet har fått stor uppmärksamhet här i Ryssland och använts som försvar av den omtvistade lag som antogs av ryska duman strax efter nyår, och som helt förbjuder adoptioner till just USA.

Nu försöker ryska myndigheter få tillbaka Kirill till Ryssland. Hans biologiska mamma som fråntogs vårdnaden på grund av missbruk sa nyligen i ett tv-program att hon bättrat sig och kan ta hand om sin son.

Fast på hemvägen från Moskva till staden Pskov drack hon sig så full att hon slängdes av tåget tillsammans med sin pojkvän.

Adoptionsförbudet var en del av Rysslands svar på den amerikanska så kallade Magnitskijlagen, men i Ryssland menar många regimkritiker att lagen straffar inte minst många funktionshindrade barn som i dag bor på barnhem och som ryska familjer sällan vill adoptera.

Enligt Ilja Ponomarjov, oppositionell dumaledamot, hålls dagens demonstration bara till namnet till barnens försvar. I själva verket, menar han, är det en demonstration till försvar för de ledamöter som röstade igenom adoptionsförbudet.

Samtidigt som demonstrationen hölls kom besked från amerikanska myndigheter att en första utredning visat att treårige Maksims död i Texas var en olyckshändelse.

Från rysk sida har man begärt allt material i fallet för att kunna dra sina egna slutsatser.

Jelena, en av lördagens demonstranter, hoppas att alla föräldralösa barn ska hitta en ny familj här i Ryssland, men att barnhem inte heller är någon dålig lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista