1 av 9
Robin Stjernberg. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 9
Robin Stjernberg och Anton Ewald. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
3 av 9
Eric Gadd. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
4 av 9
Caroline af Ugglas. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
5 av 9
Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
6 av 9
Erik Segerstedt och Tone Damli. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
7 av 9
Anton Ewald. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
8 av 9
Cookies N Beans. Foto: Jessica Gow/Scanpix.
9 av 9
Martin Rolinski. Foto: Jessica Gow/Scanpix.

Stjernberg och Ewald vidare från Andra chansen

3:36 min

När konfettiregn och yoghurtdans till slut klingat av är det nu klart för final i Melodifestivalen. Anton Ewald och Robin Stjernberg blev sista artister att ta sig vidare, efter att Andra chansen avgjorts i Karlstad.

Först att tvingas lämna Andra chansen blev Eric Gadd, som fick minst antal röster, Cookies N Beans och Caroline af Ugglas. Tätt efter ut ur tävlingen följde Erik Segerstedt och Tone Damlis duett.

I den första duellen stod sedan valet för tittarna mellan debutanterna Behrang Miris studsiga ”Jalla Dansa Sawa” och Anton Ewalds discogungande låt ”Begging”. Det blev den senare som knep finalplatsen.

– Fan vad rörd jag blev, det var helt sinnessjukt. Det trodde jag inte när jag kom hit, det bara kom som en käftsmäll med känslor, sa en tårögd Anton Ewald efter beskedet.

Förhandsfavoriten Robin Stjernberg och yoghurtdansande Martin Rolinski fick slåss om den andra finalplatsen. Tv-publiken skickade Robin Stjernberg till Stockholm.

– Jag har kämpat så mycket med självförtroendet och att hitta mig själv som artist. Det känns som att allt är möjligt nu, sa Robin Stjernberg.

Noterbart är att inget bidrag som gått vidare från Andra chansen tidigare år har vunnit hela tävlingen. Om så blir fallet även i år avgörs om en vecka.

Att mentalt ladda om, hur ska ni lyckas med det?

– Just nu känns det som att det inte finns någon morgondag. Inte ikväll i alla fall, säger Robin Stjernberg.

– Vi får ett par dagar ledigt nu, jag ska tillvara på det och sedan bara in i bubblan och kriga igen, säger Anton Ewalds.

Finalbidragen

David Lindgren, "Skyline"
Yohio, "Heartbreak hotel"
Sean Banan, "Copacabanana"
Louise Hoffsten, "Only the dead fish follow the stream"
State of drama, "Falling"
Ravaillacz, "En riktig jävla schlager"
Ulrik Munther, "Tell the world I’m here"
Ralf Gyllenhammar, "Bed on fire"
Anton Ewald, "Begging"
Robin Stjernberg, "You"

Melodifestivalen

Finalen avgörs i nya Friends Arena i Stockholm lördag 9 mars. Tidigare år har tävlingen arrangerats i Globen. Cirka 28 000 åskådare väntas se tävlingen på plats.
David Lindgren och Ulrik Munther var i final även i fjol. Sean Banan deltog också förra året, men fick nöja sig med att gå vidare till Andra chansen.
Årets deltävlingar har lockat mellan 3,4 och 3,6 miljoner tv-tittare. Deltävlingen i Göteborg sågs av 3 662 000, rekord för en deltävling.
Finalen i fjol, när Loreen tog hem segern, sågs av 4 090 000 tittare.

Mikael Kulle

Ekot

Carolina Norén

P4

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista