Snöstorm och hård blåst stänger flera vägar

0:57 min

Flera vägar har stängts av på grund av hårt väder i Jämtlands- och Härjedalsfjällen. E 14 mellan Duved och norska gränsen öppnas tidigast på söndagsmorgonen, uppger Trafikverket.

Den snö som kommit har mestadels fallit längre inåt landet och utåt kusten. Uppemot 30 meter per sekund blåser det i vindbyarna i fjällen i Härjedalen.

Flera vägar har fått stängas av. Vid klockan 14.30 stängdes vägen mellan Duved och norska gränsen, E14, helt på grund av mycket dålig sikt.

Flera mindre fjällvägar har också stängts av. Väg 1019 mellan Handöl och Storulvån, väg 531 mellan Mittådalen och Ljungdalen, väg 1118 vid Björkfors mot Rönäs, väg 322 mellan Tännforsen och norska gränsen samt väg 95 från Merkenäs till gränsen är stundtals avstängda.

– I det här området, där SMHI utfärdat en klass 2-varning, ska man undvika att ge sig ut i trafiken, säger Eva Nordén, presskommunikatör på Trafikverket till TT.

Det blåser också rejält i Dalarna, där delar av taket på en affär i Malung, flugit av. Än så länge finns inga allvarliga olyckor rapporterade men Trafikverket uppmanar ändå folk att hålla sig hemma.

SMHI utfärdade en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar på Gotland, i Dalarna, Gävleborg och Jämtland under lördagskvällen. Västernorrland och Västerbottens kust och inland varnas för stora mängder snö fram till söndag morgon.

Trafikverket uppmanar allmänheten att hålla sig hemma.

– Måste man ut så ska man ha god tid för sin resa och anpassa  hastigheten efter väglag och sikt. Då brukar det oftast gå bra, säger Henrik Sundqvist på Trafikverket till Ekot.

Jämtlandspolisen förstärker bemanningen inför kvällen och natten, och samordnar sina resurser med räddningstjänsten.

– Vi har ju uppmanat folk att hålla sig borta från vägarna, men det är som det är med uthyrning av stugor där man måste lämna vissa tider. Vi får väl se, säger vakthavande polisbefäl August Knutsson till TT.

Maria Jansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista