Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Priset på SJ:s tågbiljetter kan ändras snabbt

1:19 min

Det kan skilja hundralappar på vad du får betala för en tågbiljett med SJ, allt beroende på vid vilket klockslag du köper den. Radioprogrammet Kaliber kan nu visa att SJ:s biljettpriser kan svänga kraftigt, både uppåt och nedåt inom loppet av bara några timmar.

Birgit Linnér Göthe från Stockholm är en av många resenärer som inte begriper hur systemet är uppbyggt.

– Nej, det finns inte en chans att förstå. Det finns, tror jag, ingen som kan förstå om jag går in nu eller i morgon: hur ser priset ut? Det blir ett väldigt orättvist system, kanske jämfört med 100 kronor och 1 000 kronor.

Det var 2005 som SJ införde sitt så kallade dynamiska prissystem. Sedan dess är det omöjligt att i förväg veta vad en tågbiljett kommer att kosta.

Resenärerna på ett och samma tåg kan ha betalt allt från några kronor till ett par tusen. 

Radioprogrammet Kaliber kan i dag berätta att priset på till exempel en tågbiljett på en avgång från Göteborg till Stockholm kan fördubblas på bara några timmar.

– Vår prismodell är uppbyggd på efterfrågan och tillgång, men jag håller med om att det kan vara lite märkligt att det hoppar så, det är det vi hela tiden jobbar med för att verkligen försöka förstå och se hur det ser ut för kunden och det är det vår fokus går ut på, säger Christer Fritzson, vd på SJ.

Men tågresenären Birgit Linnér Göthe föredrar mer begripliga biljettpriser.

– Gärna valmöjligheter, om det behövs, men tala om för mig: om jag kommer så här tidigt eller så här sent så kostar det.

Mer om SJ:s prissystem i Kaliber i P1, klockan 12 söndag.

Jimmy Karlsson, Micha Arlt

Kaliber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista