Avhoppade al-Quaidaledaren Mokhtar Belmokhtar. Foto: AFP PHOTO / HO / ANI/Scanpix

Terrorledaren Belmokhtar sägs ha dödats i Mali

Hjärnan bakom gisslantagandet vid gasanläggningen i Algeriet i januari, Mokhtar Belmokhtar, sägs ha dödats av tchadiska soldater i norra Mali. Det skedde under en attack som tchadiska soldater utförde mot en islamistbas under lördagseftermiddagen, sade armétalesmannen Zacharia Gobongue i ett uttalande.

"Flera terrorister", inklusive Belmokhtar, dödades, hette det i uttalandet. Belmokhtar sade sig ligga bakom gisslandramat vid gasanläggningen In Amenas i januari. Då erbjöd han förhandlingar med västmakter och den algeriska armén under förutsättning att den fransk-tchadiska militärinsatsen i Mali avbröts.

Den enögde Belmokhtar grundade den militanta islamistgruppen "Blodsbataljonen", som ingick i Aqim, terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren. Vid tidpunkten för gisslandramat fanns uppgifter om han brutit med Aqim. Över 60 människor dödades i samband med gisslantagandet.  

Om det stämmer att Belmokhtar har dödats är det en svår förlust för islamistrebellerna i norra Mali.  

I fredags sade Tchads president Idriss Déby att Aqim-ledaren Abu Zaid dödades i norra Mali den 22 februari. Zaid uppges ha hållit ett antal kidnappade västerlänningar fångna, däribland svensken Johan Gustafsson som kidnappades i norra Mali 2011.

TT

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista