1 av 3
Foto: Fransisco Seco / Scanpix
2 av 3
Foto: Fransisco Seco / Scanpix
3 av 3
Foto: Fransisco Seco / Scanpix

Hundratusentals missnöjda på gatorna i Portugal

1:42 min

I krisdrabbade Portugal demonstrerade i går hundratusentals människor mot skattehöjningar och besparingspaket i 40 städer runt om i landet. Demonstrationerna är de största sedan september förra året.

Ett hav av människor syns på tevebilderna från centrala Lissabon. Utrustade med plakat, flaggor och flygblad, tågar folkmassan långsamt fram medan de ropar att de vill ha bort högerregeringen och kräver nyval.

Protesterna följer på regeringens beslut att höja skatterna för att få ner budgetunderskottet. I det svårt krisdrabbade landet med en arbetslöshet som nått rekordnoteringen 17,6 procent växer missnöjet bland invånarna.

– Vi protesterar mot denna regering som bara skadat folket, säger en äldre kvinna till tevekanalen RTP. Hon tycker att de som styr bara är ute efter att stjäla.

En annan kvinna berättar att hon är 42 år och arbetslös. Hon blir inte ens kallad till anställningsintervjuer och hon tycker att regeringens åtstramningspaket är för drastiska.

Enligt arrangörerna deltog en halv miljon personer i huvudstaden Lissabon och runt 400 000 i staden Porto i norra delen av landet. En rekordstor protest i ett land med drygt 10,6 miljoner invånare.

Vid ett tal i går, sa ledaren för oppositionen, socialisten António José Seguro att han aldrig tidigare har sett en regering som haft mindre social empati än den nuvarande.

Pablo Dalence

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista