1 av 2
På Livsmedelsverket genomför man just nu 100 tester som beslutats av EU. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Reiner Schubbert. Foto: Sveriges Radio.

Hårt tryck på testföretagen efter köttskandalen

2:19 min

Många svenska livsmedelsföretag vill nu analysera vad som egentligen finns i maten de säljer. Livsmedelsverket hinner just nu bara med de tester som görs på uppdrag från EU. För Eurofins, ett av de största testföretagen på den europeiska marknaden, har antalet DNA-tester för häst ökat dramatiskt.

– Det har ökat med flera hundra procent, säger Fredrik Westerberg, affärsområdeschef för Livsmedelskemi på Eurofins.

Varje dag passerar mängder av livsmedelsprover Lidköping på företaget Eurofins. De prov som ska DNA-testas för hästkött paketeras här om och skickas iväg till företagets laboratorium i Danmark eller Tyskland.

Doktor Reiner Schubbert som är chef för Eurofins laboratorium utanför München visar ankommande paket med lasagne, skinka, färs, och pajer från olika länder. Här hamnar även de svenska proven.

– Just nu görs flera hundra prover varje dag här i München. Betydligt fler än i vanliga fall. Naturligtvis, efter en så stor skandal, säger han.

Företaget har aldrig tidigare haft så mycket att göra under så lång tid. Men många vill inte bara ta reda om det finns häst i maten.

 – Vi DNA-testar också för gris, get, får, kalkon, kyckling. Det har till exempel hänt att gris har hittats i halalkött som ska bestå av enbart nöt.

På Livsmedelverket görs också DNA-tester. Men just nu hinner man bara med de 100 som EU-kommissionen beslutat att Sverige ska ta från olika livsmedelsaffärer. Provsvaren publiceras löpande på Livsmedelsverkets hemsida. Men vad alla prov som Eurofins testar innehåller är det osäkert om vi som konsumenter någonsin får reda på.

– Detta är inga offentliga prover, utan det är för kundens räkning ,säger Fredrik Westerberg på Eurofins.

Alexandra Svedberg och Fernando Arias

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista