1 av 2
Petter Northug. Foto: Matthias Schrader/Scanpix
2 av 2
Norsk oljeplattform. Foto: Marit Hommedal/Scanpix.

Oljeindustrin kan bidra till norska skidguld

1:19 min

Forskning som används inom oljeindustrin kan hjälpa vårt grannland i väst att vinna medaljer i vintersporter. Både skidsport och oljeindustri är nämligen ute efter samma forskning om friktion och glidteknik för att komma fram till bästa resultat.

Idag söndag är det sista dagen VM i Val di Fiemme och dags för femmilen. Medaljligan för längdskidor leds ju överlägset av Norge med 7 guld. Och det kan bli ett åttonde idag eftersom att Petter Northug är en av favoriterna till segern.

En av anledningarna till oljenationens framgångar är att skidåkningen kunnat dra fördel av forskning – inom just oljeindustrin.

– Det handlar om forskning kring friktion och valla, säger Nuria Espallargas vid Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet i Trondheim till NRK.

Och i Trondheim pågår just sådan forskning. Oljeindustrin vill få fram utrustning som fungerar i kyla, till exempel i Arktis. För skidindustrin handlar det om belaget på skidorna.

– Med oljeindustrins labbutrustning  kan idrottsteknologerna få fram resultat som bidrar till fler norska guld i skidspåret, säger Felix Breitschedel, teknikutvecklare för dom norska toppskidåkarna till NRK.

– Det viktigaste är ju att utövarna åker fort. Men i kampen om tiondelarna är den här forskningen viktig, konstaterar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista