Beijing's Great Hall. Foto: Andy Wong/Scanpix

Kinas rådgivande konferens öppnad

1:43 min

Folkets rådgivande konferens i Kina ska pågå i nio dagar och löper parallellt med folkkongressen som inleds på tisdag. Konferensen har knappt 2 200 ledamöter och består av alltifrån tv-kändisar till affärsmän, soldater och bönder.

Under folkkongressen kommer Hu Jintao att avgå som president för att efterträdas av Xi Jinping, och maktskiftet i Kina kommer då att formellt vara fullbordat. Kinas politiker har de kommande veckorna även flera brännande frågor att diskutera.

– Vi måste fortsätta att förbättra vårt sätt att arbeta och motarbeta korruptionen, sade talmannen för den rådgivande konferensen Jia Qinglin i sitt öppningstal i Folkets stora sal vid Himmelska fridens torg i Peking.

Den rådgivande konferensen har ingen formell makt utan ska istället fungera som ett slags konsultativt organ åt folkkongressen och landets ledare i olika politiska frågor.

I år har till exempel nobelpristagaren i litteratur, Mo Yan, tilldelats en plats i den rådgivande konferensen.

Den formella makten ligger däremot hos folkkongressen som inleds på tisdag. Folkkongressen är officiellt Kinas högsta beslutande organ. Men i realiteten har inte heller folkkongressen någon makt, makten ligger istället såklart hos topparna i kommunistpartiet.

Men konferensen och kongressen erbjuder ändå en möjlighet för partiet och medierna att belysa olika politiska frågor. Årets förhandlingar kommer förmodligen att domineras av framförallt två frågor - korruptionen och miljöförstöringen.

Den tillträdande presidenten Xi Jinping har gjort korruptionsbekämpning till sin paradfråga och den senaste tidens svåra smog i Peking har satt press på politikerna att visa att de tar tag i miljöfrågorna.

Ett annat centralt tema kommer sannolikt att bli de territoriella konflikter Kina för närvarande är inblandat i med grannländerna, främst konflikten med Japan över Diaoyu/Senkaku-öarna.

Studio Ett från Peking

Hanna Sahlberg, Jörgen Huitfeldt och Magnus Thorén. Foto: Sveriges Radio.

#text=5461899#Korrespondent David Carlqvist och tidigare korrespondent Hanna Sahlberg sänder från Peking, måndag, onsdag och fredag.

David Carlqvist, Peking

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista