Arkivfoto: Scanpix.

Syriens president fördömer stöd till opposition

2:27 min

Syriens president Bashar al Assad upprepar att han inte tänker ge efter för den syriska oppositionens krav på hans avgång. I en intervju i brittiska Sunday Times fördömer han omvärldens sätt att "lägga sig i syriska angelägenheter".

– Ingen syrisk fråga kommer att behandlas av någon utlänning. Vi diskuterar bara våra angelägenheter internt. Vi tänker inte diskutera med någon utifrån, det som handlar om Syrien.

President Bashar al Assad ser samlad ut under intervjun i Sunday Times, klädd i kostym och med en syrisk flagga till höger om sig svarar han lugnt på frågorna.

Men han får inga frågor om hur civila lider, inga frågor om flyg och missilattacker mot civila bostadsområden.

Det är uppenbart att han är irriterad på att USA och Storbritannien ska stödja rebellerna med vad de kallar icke-dödligt materiel.

– Om någon är genuint intresserad av att hjälpa Syrien och stoppa våldet borde den i stället tala om för Turkiets premiärminister att sluta smuggla terrorister och vapen till Syrien, säger Bashar al Assad.

Nu, nästan två år efter att protester och demonstrationer möttes med våld och blev till ett blodigt inbördeskrig, syns inte den minsta ljusning. Civila fortsätter att vara måltavlor för missilattacker, bristen på förnödenheter skriande, rädslan enorm.

Striderna fortsätter. I Aleppo har rebeller nu tagit kontroll över polisskolan efter våldsamma sammandrabbningar som ledde till mer än 30 dödsoffer.

I Damaskus slåss rebeller och armén om en strategisk förort som leder rakt in i huvudstadens hjärta och i Homs förstörs varje dag ännu mer av de upproriska stadsdelarna i intensiv artilleribeskjutning.

Ingen sida vill vika ner sig, förhandlingar tycks vara långt borta.

President al Assad säger att han kan tänka sig att förhandla med oppositionen, men inte med terrorister.

al Assad kallar också den brittiska regeringen för naiv och förvirrad i sina försök att spela en roll i att lösa situationen. De kan inte lösa någonting genom att ytterligare militarisera oppositionen, säger al Assad.

Johan-Mathias Sommarström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista