Svenskar hjälper norska skidorter nå rekordår

1:38 min

De norska fjällanläggningarna går mot en rekordsäsong efter flera års ekonomisk nedgång. Det visar statistik från norska alpinanläggningars branschorganisation. Bland annat ser man en ökning av utländska turister. Allra flest är besökarna från Sverige och Danmark.

Fin åkning, lite billigare och lite närmare än att åka till Alperna har gjort att danske Åke Nordstrøm och hans familj för första gången har valt skidåkning i norska fjällen.

Det är de inte ensamma om.

Efter tre säsonger med sjunkande omsättning ser det nu ut att bli en rekordsäsong för norska skidanläggningar, liknande den 2008/09 då bara liftkortsförsäljningen uppgick till motsvarande närmare 1,1 miljard kronor jämfört med förra säsongens drygt 950 miljoner.

Det visar statistik från den norska branschorganisationen, Alpinanläggningars landsförening.

De senaste årens dåliga resultat beror enligt branschorganisationen på en kombination av effekter av finanskrisen, dålig snötillgång samt att påsken legat sent vissa år.

Men nu ser man att de utländska turisterna börjar hitta tillbaka, främst är det tyska och ryska besökare. Förutom svenskarna och danskarna som altså toppar besökslistan.

Lotta Gill från Stockholm är i Trysil för första gången och hamnade här lite av en slump.

– Vi har tittat efter en sista minuten-resa, och så fick vi en bra deal här. Vi ville undvika de värsta sportlovsställena i fjällen, så det här är perfekt, säger hon.