Nu synar hovrätten misstänkt ekobrott i Fly Me

2:00 min

Hovrättsförhandlingarna mot vd och två styrelseledamöter från lågprisflygbolaget Fly Me, som gick i konkurs 2007, inleds i dag. De friades i tingsrätten för nästan två år sedan, men nu hoppas åklagare Lars Lithner att rätten resonerar annorlunda.

– Jag påstår att in- och utbetalningar på cirka 180 miljoner inte är bokförda korrekt, säger Lars Lithner, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Misstankarna mot svenska Fly Me dök upp i samband med att bolaget gick i konkurs i mars 2007, då alla flygningar plötsligt ställdes in och tusentals resenärer drabbades.

Efter tre års utredning åtalades fyra nyckelpersoner i flygbolaget för grov ekonomisk brottslighet av mycket komplicerad karaktär.

Som exempel tog förhandlingen i Göteborgs tingsrätt dubbelt så lång tid som planerat för att kunna redogöra alla turer. Tingsrätten friade sedan samtliga misstänkta.

Åklagare Lars Lithner har överklagat delar av domen rörande vd och två styrelseledamöter, och i dag inleds förhandlingarna i hovrätten.

Det som nu ska prövas är det misstänkta bokföringsbrottet om in- och utbetalningar på 180 miljoner kronor. Samt transaktioner från svenska Fly Me till moderbolaget Fly Me Europe, som gjordes för att rädda pengar ut ur konkursen, enligt åklagaren.

– Från dotterbolaget Fly Me Sweden har det försvunnit en tillgång som var värd 59 miljoner. Det är en fordran som dotterbolaget hade på moderbolaget, och det har man trixat bort genom – påstår jag – en transaktion som man gör någon dag innan konkursen i dotterbolaget, säger Lithner.

Advokat Hans Strandberg, som företräder en av styrelseledamöterna, och advokat Per E Samuelsson, som företräder vd, tror att hovrätten kommer fria Fly Me-männen. Precis som tingsrätten gjorde för snart två år sedan.

Hans Strandberg är även fundersam kring att den helt friande tingsrättsdomen överklagades, något som inneburit problem för hans huvudman.

– Han lider fruktansvärt av det här. Han har haft erbjudanden om många bra positioner men vågar ju inte tacka jag till ett bra arbete så länge det här ligger öppet, säger advokat Hans Strandberg.

– Ska man överhuvudtaget utsätta människor för det här? En frikännande dom som prövats av en mycket kompetent domstol, enhälligt, borde vara tillräckligt.

Simon Andrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.