Michael Kibinge vågar inte stanna efter valet om det blir våldsamheter. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Rädsla i Kenya för nytt våld efter valet

Rapporter om flygblad med hatbudskap
2:11 min

På måndag är det dags för presidentval i Kenya, ett val som omgärdats av oro för att våldsamheterna från det förra valet ska upprepas. Över 1 000 människor dödades då i protesterna efteråt. I dag vågar många i Kenya inte ens stanna kvar hemma, utan söker sig till trygga platser.

I morgon efter att han röstat tänker Michael Kibinge ta sin fru och deras tre barn och sätta sig på bussen för den åtta timmar långa färden hem till släktbyn.

Han hoppas att gallergrindarna för dörren till hans lilla affär i Kisumu ska hjälpa honom den här gången.

Förra valet blev han av med allt, både hans affär och hans hem plundrades under våldsamheterna som bröt ut i oenigheten om valresultatet.

Han och hans familj klarade sig, många andra dödades i Kisumu, som var en av de platser som drabbades värst.

Familjen Kibinge tog sin tillflykt till en polisstation, där de blev kvar i tre månader innan de vågade återvända hem. Michael är kikuyu, men bor i Kisumu där folkgruppen Luo dominerar.

Våldet som bröt ut 2007 gick till stora delar efter etniska skiljelinjer, eftersom många röstat på den kandidat som kom från deras egen folkgrupp.

I den frågan har inte mycket ändrats sen förra valet, och nu liksom då är det två kandidater med höga förväntningar på att vinna som står mot varandra. Rädslan är stor att våldet ska bryta ut igen.

I kenyanska medier kommer rapporter om hur polisen hittat flygblad med hatbudskap, hur lokala politiker blivit påkomna med att dela ut mutor och lokala människorättsorganisationer varnar för att folk mister sin rätt att rösta när de inte vågar stanna kvar där de har röstregistrerats.

Men kanske har fredsbudskapen varit ännu fler än varningarna den här gången. Det finns en stark önskan i Kenya om att samma sak inte ska få hända igen.

Michael hoppas att det ska bli så, men han vågar inte chansa, och han vet inte hur länge han blir borta.

Maria Sjöqvist twittrar från Kenya:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".