Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Majoritet i Schweiz vill stoppa direktörsbonusar

Publicerat söndag 3 mars 2013 kl 19.45

Schweizarna visade sin ilska över höga direktörslöner och bonusar och röstade i en folkomröstning för ett lagförslag som förbjuder guldkantade fallskärmsavtal.

På söndagen röstade 67,9 procent av de röstberättigade för lagförslaget som bland annat innebär att styrelseledamöters mandat ska begränsas till ett år och att guldkantade fallskärmsavtal förbjuds.

Enligt förslaget ska också ersättningar till styrelseledamöter och företagsledning godkännas på en bolagsstämma. Den som inte följer reglerna riskerar tre års fängelse.

Schweiz är känt för sin direkta demokrati, där det kan väckas folkliga initiativ med bindande folkomröstningar efter insamling av 100 000 namnunderskrifter. Dagens förslag kommer från småföretagaren och politikern Thomas Minder och kallas därför Minder-initiativet.

En av dem som sporrat schweizarna att rösta för Minder-initiativet är Daniel Vasella, tidigare chef för läkemedelsjätten Novartis. År 2011 tjänade han motsvarande drygt 100 miljoner kronor, men det som fått bägaren att rinna över för många var när detaljerna i hans fallskärmsavtal läckte ut.

Enligt det skulle han få närmare en halv miljard kronor under sex år om han inte arbetade för någon av Novartis konkurrenter.

Han har senare sagt att han avstår från summan, men har ändå blivit det ofrivilliga ansiktet för Minder-initiativet. Han är dock inte ensam om att lyfta astronomiska belopp.

Chefen för konkurrenten Roche, Severin Schwan, tjänar en bra bit över 80 miljoner om året, och Nestlé-bossen Paul Bulcke omkring 75 miljoner.

Både regeringen och parlamentets överhus har motsatt sig Minder-förslaget. Parlamentet har tagit fram ett motförslag som dock ses som betydligt urvattnat.

Regeringen ska nu ta fram ett lagförslag som måste gå igenom parlamentet innan det blir lag.

TT

Fakta: Folkomröstning i Schweiz

Folkliga initiativ i Schweiz kan väcka bindande folkomröstningar efter insamling av 100 000 namnunderskrifter.
Vid ett ja för ett lagförslag måste förslaget gå igenom parlamentet innan det blir lag. Normalt tar processen över ett år.
Om ett förslag inte för stöd av en majoritet i Schweiz parlament blir i stället ett eventuellt motförslag lag direkt. (TT-AFP)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".