Arkivfoto: Scanpix.

Rebellgrupper i Mali kan falla på eget grepp

"De ger upp sin taktiska fördel"
1:35 min

På kort tid ska två framträdande al-Qaida-ledare ha dödats i norra Mali av styrkor från Tchad. Terrorforskaren Magnus Norell menar att rebellgruppernas intåg i städerna också kan bli deras fall.

– De tog över ett territorium, alltså erövrade städer och fanns på ett visst ställe. Men då blir det så att de ger upp sin taktiska fördel, att de rör sig fram och tillbaks genom öknen och slår till här och försvinner där, säger Magnus Norell.

– Men det gjorde de inte längre, nu var de på samma ställe, och då är det kört. För då hittar man dem, och de har inte den beväpningen.

Det är styrkor från Tchad som uppges ha dödat två al-Qaida-ledare i norra Mali.

Dels handlar det om den enögde Mokhtar Belmokhtar, som tidigare ska ha haft en ledande position i  terrornätverket al-Qaidas nordafrikanska gren. 

Belmokhtar beskrivs som hjärnan bakom gisslantagandet vid en gasanläggningen i Algeriet i januari som dödade 60 personer, varav flera Statoilanställda norrmän.

Dels handlar det om algeriske Abu Zeid, som ska ha dödats redan den 22 februari. Men dödsfallet bekräftades inte förrän nu i helgen.

Dödande av Abu Zeid är en större skalp än Belmokhtar, enligt Magnus Norell, eftersom Zeid uppges ha bedrivit mord och kidnappningar i området på ett mer organiserat sätt. Bland annat av den svenske medborgare som kidnappades i norra Mali november 2011.

Enligt Magnus Norell är det oklart vad dödandet av Abu Zeid kan betyda rörande kidnappningen av svensken.

– Det kan mycket väl vara så att i och med att nyckeln bakom det hela, organisatören, dör så får de andra personerna för sig att 'nej, då lägger vi ner det här'. Men det kan lika gärna leda till att man skjuter honom (svensken). Det är omöjligt att svara på.

Dödandet av de två ledarna är inte minst symboliskt viktigt, men svaga regeringar och svårövervakade gränser gör att olika väpnade grupper kommer att kunna fortsätta operera i området, enligt Norell.

– Vi har den här situationen med olika grupper och grupperingar som finns i området, och så kommer det se ut under överskådlig tid.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".