Thailands premiärminister Yingluck Shinawatra. Foto: Apichart Weerawong.

Thailändskt besök ska stärka band med Sverige

Viktigaste uppgiften: Stärka banden med kungahuset
1:51 min

Den thailändske premiärministern Yingluck Shinawatra landar i dag i Stockholm tillsammans med sju ministrar och affärsmän för ett regeringsbesök. Över hundra personer ingår i delegationen. Det blir bland annat möte med statsminister Fredrik Reinfeldt och talmannen.

För premiärminister Yingluck Shinawatra är dock mötet med den svenske kungen det kanske allra viktigaste. Detta av rent inrikespolitiska skäl, enligt Thailandskännaren Anders Engvall på Handelshögskolan i Stockholm.

– För att stärka banden till det thailändska kungahuset. Ett sätt att göra det är att stärka banden till monarkin Sverige och det svenska kungahuset, säger han.

Under sina ett och ett halvt år vid makten har den thailändske premiärministern Yingluck Shinawatras regering prioriterat att stärka banden med den i Thailand så viktiga kungafamiljen.

Kungen och hans rådgivare har genom åren varit de som ofta dragit i trådarna bakom scenen till det som hänt i landet. Kungahuset har alltid legat närmare de så kallade gulskjortorna och den förra regeringen.

När Yingluck Shinawatra vann valet sommaren 2011 menade de flesta att det egentligen var hennes bror, den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som skulle bli den som bestämde.

Han själv lever ju i exil för att undkomma det fängelsestraff han fick för skattebrott.

Även om premiärministern utåt tonat ner bilden av att hon står under direkt inflytande från sin bror anser många att det är han som lägger ut inriktningen för regeringspartiet Puea Thai.

Men med viktiga ministrar som bland annat försvars-, finans-, utrikes- och hälsoministrar med på resan – förutom representanter för det thailändska näringslivet – så kommer även andra frågor att behandlas, som till exempel den hälsoturism som Thailand satsar stort på.

En av de ledande sjukhuskedjornas vd har inför Sverigeresan pekat på sjukhusköerna i Sverige och menar att där kan Thailand göra en insats.

Men större än det är ju det redan ingångna försvarssamarbetet, menar Anders Engvall.

– Jasaffären och de motköpsaffärer som är kopplade till den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".